U trendu

Jedan predmet u kuhinji retko kad perete, a tu najčešće živi salmonela!

Iako možda redovno čistite kuhinju i trudite se da se uvek cakli, na jedan predmet najčešće zaboravljamo – u pitanju su posude za čuvanje začina.

Njih najčešće koristimo kada spremamo meso, pogotovo piletinu, gde se i krije najveća opasnost od salmonele jer dovodite u kontakt začine sa živim mesom i to najčešće putem kašike.

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti procenjuje da u SAD-u svake godine ima 1,35 miliona infekcija salmonelom te 420 smrtnih ishoda. Za potrebe ovog istraživanja, objavljenog u časopisu Journal of Food Protection, naučnici su okupili 317 odraslih osoba da u kuhinjama razne veličine pripreme identičan burger od ćuretine. Neki su kuvali u malim kuhinjama kakve imamo u svojim domovima, a neki u velikim, industrijskim kuhinjama.

Ispitanici nisu znali da će njihov kuhinjski prostor kasnije biti testiran na salmonelu. U mlevenu ćuretinu prethodno je ubrizgana hemikalija koja deluje slično kao što bi delovala salmonela kad kontaminira neku površinu ili prostor.

Nakon kuvanja su iz kuhinja uzeti uzorci kako bi se proverila prisutnost salmonele. Predmeti s daleko najvećom incidencijom kontaminacije bile su upravo posudice za začine.

U gotovo polovini, odnosno njih 48, otkrivena je kontaminacija. S druge strane, tek je nešto više od 20 odsto dispenzera za deterdžent bilo kontaminirano, dok drugi predmeti nisu uopšte bili kontaminirani.

Doktor Donald Šafner, jedan od autora studije, pojasnio je da mnoge osobe kad kuvaju u svojim domovima zaboravljaju da prebrišu bočice sa začinima nakon upotrebe. U svakom slučaju ovo istraživanje je pokazalo da svaka posudica za začine koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može da postane kontaminirana i toga bi trebalo da budemo svesni dok kuvamo.

Simptomi salmonele su: mučnina, povraćanje, proliv, bol u stomaku, groznica, povišena temperatura, glavobolja, krv u stolici. Posebno treba da obratite pažnju na prljave ruke, prljav kuhinjski pribor, prljavu radnu površinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.