Jedan sastojak iz kuhinje čini čuda u bašti: Od njega biljke bujaju, a štetočine beže

Jeftina, a idealna zamena za pesticide kod nege biljaka

Skoro svi ga imamo kod kuće, njegova upotreba u domaćinstvu je nadaleko poznata, ali malo ko zna da ovaj magični sastojak možete koristiti i u baštovanstvu – prirodna je zamena za pesticide.

Reč je, naravno, o sodi bikarboni, koja ima blagotvorno dejstvo na biljke. Ukoliko je koristite štetočine će se razbežati, cvetovi će biti bujniji i lepši, a korov će nestati.

Ona ima višestruku primenu u nezi i čuvanju cveća od insekata i štetočina.

1. Soda bikarbona je prirodna zamena za pesticide

Stručnjaci za baštovanstvo, koji insistiraju što više na primeni prirodnih preparata u nezi cveća, tvrde da je soda bikarbona 100 puta efikasnija i bolja od pesticida, kada je reč o suzbijanju štetočina.

Rastvor se pravi veoma lako, tako što ćete izmešati kašičicu sode bikarbone, jednu trećinu male šolje maslinovog ulja i jednu istu šolju vode. Pomešajte sve sastojke dobro ih izmućkajte da se soda rastvori, sipajte u raspršivač i poprskajte biljke.

Ako se borite s gljivičnim bolestima biljke, prskajte ih ovom rastvorom svaka dva dana dok se biljka potpuno ne oporavi.

Ukoliko imate invaziju insekata napravite sprej od kašike maslinovog ulja, kašike sode bikarbone i nekoliko kapi tečnog sapuna i sve to razblažite u pet litara vode. Ovom tečnošću prskajte biljke jednom u tri dana.

2. Testiranje PH vrednosti zemljišta

Neke biljke se sade isključivo u kiselom zemljištu, dok je za duge namenjeno alkalno. Potrebno je da znate PH vrednost zemljišta i da prema njemu uzgajate biljke.

Postoji jednostavan način da testirate zemljište u koje ćete zasaditi biljke i to pomoću samo dva sastojka – sode bikarbone i sirćeta.

U nekoliko čašica nakupite zemlju iz s različitih saksija, delova vrta ili dvorišta. U čašicu sa zemljom sipajte sirće. Ako zemlja počinje da peni, to znači da vam je zemljište alkalno. Što znači da joj je PH iznad 7.

Ako nema reakcije, uzmite drugi uzorak i u njega sipajte sodu bikarbonu i malo vode. Ako zemlja počne da penuša, znači da joj je PH ispod 7 što znači da imate kiselo zemljište.

3. Cvetovi su lepši i bujniji od sode bikarbone

Ono cveće koje uspeva u alkalnom zemljištu, kao što su hortenzije ili begonije možete da pomognete da lepše i bujnije cveta pomoću sode bikarbone. Rastvorite kašičicu sode bikarbone u litri vode i tim rastvorom zalivajte cveće.

Vrlo brzo bićete iznenađeni bujnim i raskošnim cvetovima.

4. Oslobodite se puževa

Da bi se oslobodili puževa koji vam napadaju biljke više vam nisu potrebni pesticidi i hemikalije, jer imate sodu bikarbonu.

Dovoljno je da pospete sodu bikarbonu pravo na njih, a možete i oko biljaka napraviti „zaštitni prostor“ od sode bikarbone tako što ćete je posuti direktno na zemljište.

5. Podmlađuje biljke

Soda bikarbona ima tu „čarobnu moć“ da podmladi biljke.  Posle tretmana ovom supstancom, cveće će bujati i cvetati kao nikada ranije.

Sve što je potrebno da uradite je da napravite rastvor od jedne kašike sode bikarbone, jedne kašike morske soli i pet litara vode.

Ovim rastvorom zalivajte vaše biljke, cveće, žbunasto bilje, a rezultate ćete videti veoma brzo i bićete oduševljeni njima.

6. Ubija korov

Najveći neprijatelj zdravih i negovanih biljaka u bašti jeste korov koji sam niče i „guši“ posađene biljke, onemogućavajući ih da se pokažu u najlepšem svetlu. Korov možete uništiti sodom bikarbonom. Dobro ga zalijte vodom, pa onda na njega obilato pospite sodu bikarbonu.

Vodite računa da je ne stavljate direktno na biljke koje želite da sačuvate, jer ona može da sprži biljku, koju ne želite da izgubite, u korenu, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.