Jedan stručnjak za pranje veša prašak ne koristi već godinama: Preporučuje nešto mnogo bolje umesto toga

Sapun umesto deterdženta?

Čini se da je pranje veša jedan od najjednostavnijih kućnih poslova. Odvojite odeću u korpu za veš, ubacite je u mašinu za veš i uključite odgovarajući ciklus pranja (ili je operite ručno) i dodajte željenu dozu deterdženta. Sve je to standardna praksa – osim ako niste stručnjak za pranje veša kao što je Patrik Ričardson.

Ričardson ima mnogo jedinstveniju (i efikasniju!) filozofiju za brigu o svojoj odeći: pere mnogo ređe od većine ljudi, i što je najvažnije, nikada ne koristi standardni deterdžent za veš. Umesto toga, koristi blagi sapun za pranje odeće.

Zašto je sapun za veš bolji od deterdženta za veš
Ričardson kaže da se dva proizvoda proizvode različito, tako da daju različite rezultate. „Deterdžent je sintetički – u suštini samo gomila proizvoda za čišćenje pomešanih zajedno, sa naftom ili drugim uljnim aditivima“, kaže on. – Proces pravljenja sapuna je jednostavniji i prirodniji. Uzimate ulje, dodajete kiselinu i dobijate nežno sredstvo za čišćenje.

Pošto sapun ima manje sastojaka i manje je mastan, on se bolje ispire sa vaše odeće od deterdženta – još jedan razlog zašto ga Ričardson preferira. – Sapun se potpuno ispere, pa čak i ako preterate, nećete imati ostataka sapuna na odeći, kaže on. – S druge strane, deterdženti se prave sa više ulja da bi zadržali miris, pa je vaša odeća prekrivena masnim premazom.

Govoreći o masnom premazu, Ričardson kaže da je deterdžent najverovatnije krivac za prljavu vodu za pranje koja ostaje. Odvratno, zar ne? Umesto toga, kaže, zamenite deterdžent za sapun, što će pomoći da vaša odeća postane i ostane čistija. „Ulje u deterdžentu zadržava prljavštinu u vašoj mašini za pranje veša, pa čak i ako vaša odeća miriše na čistu, neće biti zaista čista osim ako ne koristite sapun“, kaže on.

Prelazak sa običnog deterdženta na sapun za veš može biti malo skuplje. Na primer, Ričardson troši 26 dolara na sapun za pranje veša, dok prosečan deterdžent može koštati upola manje. Ali vredi toga: na kraju ćete koristiti mnogo manje proizvoda (sapun ne sadrži vodu ili aditive), a vaša odeća će ostati u boljem stanju jer nema masnoće. Osim toga, pošto nije tako grub, možete koristiti sapun za pranje veša na delikatnijim materijalima kao što su kašmir i svila.

– Volim da kažem ljudima da je korišćenje sapuna kao kupovina visokokvalitetnog šampona za kosu: skuplji je, ali traje duže i zdraviji je za vašu kosu, kaže Ričardson. a prenosi Jutarnji.

Da li ste spremni na taj korak da zaštitite svoju garderobu nežnijom alternativom? Najbolje je, kaže Ričardson, samo početi. Ne morate ništa posebno da radite na mašini za pranje veša – vremenom će sapun oprati sav otpad. Promena ne mora da bude drastična, poput odlaska na dijetu i izbacivanja svih kolačića iz kuće, kaže on. Samo promenite deterdžent u sapun i posle nekoliko pranja vaša odeća će biti mnogo čistija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.