U trendu

Jedan ukras na vrhu jelke ima moćnu simboliku, za njega se veže stara legenda

Novogodišnja jelka je simbol novogodišnjih praznika, a i njeni ukrasi imaju posebnu simboliku.

Kićenju jelke se posebno raduju deca. Kako obično biva, donji deo jelke zauzimaju veći ukrasi koji vise dok su oni manji ka vrhu. Konačno na sam vrh jelke često se stavljaju završni ukrasi poput šiljka ili zvezde. Ipak, zastupljenija je zvezda koje naše drvce čini posebno lepim i interesantnim. Mnoge naravno zanima, zašto se svi odlučuju baš za zvezdu i kakvu ulogu ona ima na jelki?

Mnogi ne znaju da vrh jelke za koji se često odlučujemo svoje korene pronalazi u religiji. Anđeli ukrasi za koje se mnogi odlučuju na vrhu jelke, simbolizuju anđele koji su pastirima objavili vest o Isusovom rođenju. Prema legendi, zvezda koju mnogi kače da zasija na vrh njihovog Božićnog drveta predstavlja vitlejemsku zvezdu koja je prema priči vodila tri mudraca na mesto gde se rodio Isus.

Sve počinje sa pričom iz Biblije u Jevanđelju po Mateji koja objašnjava kako su nakon rođenja Isusa u Vitlejemu, u vreme kralja Iroda, tri mudraca su sa istoka došla u Jerusalim, raspitujući se za novog kralja, kome su videli zvezdu, pa su došli da mu se poklone.

Irod, tadašnji kralj se ovim saznanjem uznemirio, zbog čega je želeo da razgovara sa mudracima i da sazna kada se pojavila zvezda, rekavši mudracima da ga obaveste kada budu pronašli Isusa, pošto je i on želeo da mu se pokloni.

Legenda kaže da su mudraci nakon tog razgovora otišli, a da se zvezda koju su uočili kretala zajedno sa njima i da se zaustavila iznad mesta gde se Isus rodio.

Kao po običaju, detetu su mudraci poklonili i darovali zlato, tamjan i smirnu.

Ipak, san koji su usnili im nije dao mira. Naime, on im je predskazao da se ne vraćaju kralju Irodu jer je on zapravo hteo da ubije dete, zbog čega su odlučili da drugim putem odu u svoju zemlju. Zemlja u hrišćanskoj religiji zbog toga ima posebnu simboliku i bila je čudesni znak. Kako neki teolozi tvrde, ona je ispunila svoje proročanstvo.

Sa druge strane, u astronomskim krugovima ona je imala drugačije značenje. Stručnjaci za nebeska tela i svemir su pokušavali zvezdu da povežu sa sa neobičnim nebeskim događajima poput kometa i supernove. Naučnici danas priču iz Biblije smatraju više duhovnom fikcijom nego opisom istorijskog događaja, iza kog stoji autor Jevanđelja po mateju.

Iako se za nju vezuju različita tumačenja, ona je bila i ostaće jedan od najlepših ukrasa na jelki, koju većina ljudi povezuje sa sjajem koji ona reflektuje, a kakav očekuju na svim poljima u novoj godini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar