U trendu

Jedna jeftina i nezaobilazna namirnica skida i najtvrdokornije fleke, ima je svaka kuhinja

Čistoća je temelj zdravlja, a pritom je izuzetno važna čistoća prostora u kojima boravimo. Skupocena sredstva za čišćenje mogu biti štetna ako sadrže opasne hemikalije, ali uvek postoji prirodna alternativa. Dostupna i jeftina so može vam pomoći da stvorite ugodan i čist dom kakav želite, a pritom izbegavate sve štetne sastojke i visoke cene proizvoda, piše TipsandTricks.

1. Fleke od rđe
Pomešajte so s limunovim sokom ili sirćetom i rešite se zauvek fleka od rđe. U verziji sa limunom prvo proverite je li fleka potpuno suva. Iscedite limun iznad nje, a zatim prekrijte limunov sok slojem soli.

Ostavite da odstoji pola sata, a zatim sve očistite krpom ili sunđerom. Isperite ako je potrebno. U verziji s alkoholnim sirćetom recept je da pomešajte so sa kašikom ili više sirćeta i tom smesom namažete fleku od rđe. Pustite da odstoji i nakon nekog vremena očetkajte starom četkicom za zube i po potrebi isperite.

2. Skidanje kamenca
Kombinacija soli i limuna odlična je u borbi protiv nakupljanja kamenca. Pospite so na polovinu limuna i utrljajte je na hromirane ili bakarne površine. Ova metoda ima dodatnu prednost kada se koristi na bakru jer ne menja boju.

3. Fleke od znoja
Uz malo soli i tople vode možete ukloniti fleke od znoja na odeći. Pomešajte četiri velike kašike soli s litrom tople vode i u nju potopite odevni predmet, ostavite da odstoji i dobro isperite. Ipak, imajte na umu da pojedine osetljive materijale poput satena ne valja namakati u ovom rastvoru jer će ih so uništiti.

4. Čišćenje kuhinjske daske
Nakon nekog vremena kuhinjske daske za rezanje mogu se prilično zaprljati. Iako ih perete nakon svake upotrebe, teško je učiniti da izgledaju kao nove. Poseban problem su drvene daske za rezanje koje ne možete staviti u mašinu za pranje posuđa. Kombinacija soli i limuna čini čuda na daskama za rezanje. Pospite malo soli na dasku i utrljajte je pomoću limuna. To će pomoći da uklonite i najtvrdokornije mrlje.

5. Začepljeni odvodi
Iskušali ste sva sredstva za odčepljivanje, kiseline i razne gelove, ali nije pomoglo. Pokušajte uz so. U odvode stavite soli i temeljno je isperite toplom vodom nakon dve minute.

6. Fleke od kafe i čaja
Čini se da ne možete potpuno očistiti svoje šoljice koliko god se trudili. So će i ovde popraviti stvar. Stavite malo soli na vlažnu krpu i utrljajte na fleke. Za tren oka će vaše šoljice biti besprekorne.

7. Fleke na tepihu
So deluje na sve vrste fleka, a posebno je dobra u upijanju tečnosti. Ako ste nešto prosuli po tepihu, brzo pospite malo soli. Ona će upiti tečnost i posle ćete lakše očistiti fleku.

8. Piling za telo
Kupovni piling varira sa cenom i kvalitetom, a neretko sadrži i mikroplastiku koja je štetna za okolinu. Isti posao možete napraviti i uz pomoć obične kuhinjske soli. Uzmite 100 grama morske soli i pomešajte je sa 100 mililitara ulja. To može biti bademovo, arganovo ili kokosovo ulje. Zatim dodajte nekoliko kapi eteričnih ulja kako biste svom pilingu dali lep miris. Dobro promešajte i možete ga koristiti na isti način kao i da ste ga kupili u trgovini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar