U trendu

Jedna namirnica koju imate u kuhinji zauvek će rešiti problem komaraca

Sigurno ste čuli da korišćenje određenih repelenata za zaštitu od uboda krpelja i komaraca nije najbolji izbor. Uglavnom mislimo na repelente koji sadrže tvar zvanu N,N-dietil-meta-toluamid​ ili DEET.

To može biti vrlo opasno za naše zdravlje, naročito ako smo mu vrlo često izloženi. Srećom, postoje izvrsne prirodne alternative koje ne predstavljaju rizik za zdravlje. Jedna od najboljih alternativa bi trebalo da bude kokosovo ulje. Sadrži masne kiseline koje deluju kao izvrsni prirodni repelenti.

Stručnjaci američkog ministarstva poljoprivrede napravili su istraživanje koja je objavljeno u naučnom časopisu Scientific Reports. Izveštaji o sprovedenim eksperimentima navode da su uspeli da identifikuju masne kiseline u kokosovom ulju, koje su posebno efikasne u zaštiti od uboda insekata.

Pretpostavlja se da se radi o masnim kiselinama čija je efikasnost potpuno uporediva s efikasnošću DEET-a, s tim da, naravno, nema opasnosti od negativnih posledica na zdravlje. Istraživači ističu da kokosovo ulje samo po sebi nije nužno dovoljno za uspešnu zaštitu od komaraca i drugih insekata, prenosi N1.

U eksperimentima su koristili izolovani oblik masnih kiselina, što znači da su koncentracije bile mnogo veće od onih koje su prirodno prisutne u kokosovom ulju. Koncentrisani oblik laurinske, dekanske i kaprilne masne kiseline stoga je neophodan za efikasnu zaštitu od uboda insekata, koji u određenim slučajevima mogu biti vrlo opasni. Upravo su masne kiseline među najboljim prirodnim repelentima.

Izrada prirodnog repelenta

Bilo bi idealno koristiti masne kiseline izolovane iz kokosova ulja, ali ako to nije moguće možemo pomoći eteričnim uljima koja povećavaju efikasnost kokosova ulja. Posebno efikasnu zaštitu mogu pružiti eterična ulja citronele, limunske trave, mačje metvice, limunskog eukaliptusa ili karanfilića. Možete odabrati samo jednu vrstu eteričnog ulja ili kombinaciju različitih ulja. Osnova za proizvodnju prirodnog repelenta biće dakle kokosovo ulje. Na svakih 100 grama kokosova ulja upotrijebite oko 10 kapi eteričnog ulja ili mešavine eteričnih ulja po izboru.

Prvo isprobajte repelent na malom komadiću kože. Nakon što ste sigurni da ga koža dobro podnosi, možete ga naneti na celo telo. Usredsredite se, naravno, uglavnom na ona područja koja su najizloženija. U danima kada više boravite u prirodi ne zaboravite redovno nanositi repelent. Ponovno nanošenje potrebno je čak i kod jakog znojenja.

Ponekad nije moguće u potpunosti izbeći korišćenje repelenata koji sadrže DEET. Ukoliko vam prirodniji repelenti – domaći ili kupovni – iz određenih razloga ne odgovaraju pa se ne možete u potpunosti odreći repelenata s DEET-om, važno je slediti uputstva kojima možete ublažiti negativne efekte navedene materije. Izbegavajte nanošenje repelenta na područja blizu usta ili očiju. Koristite repelent samo na mestima koja nisu zaštićena odećom.

Pritom pripazite da ne koristite više nego što je potrebno i da ga ne nanosite prečesto. Uvek se nakon upotrebe repelenta temeljno istuširajte (naravno, kada više nema opasnosti od krpelja, odnosno kada je opasnost znatno manja).

Iako nećete moći u potpunosti izbeći rizik izloženosti DEET-u, preduzimanjem navedenih mera značajno ćete smanjiti mogućnost dugoročnih zdravstvenih posledica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar