U trendu

Jedna od najvećih dragocenosti u kući: Nikada se ne prodaje, već se nasleđuje sa kolena na koleno

U Crkvi i u kući se pred molitvu pali kandilo koje gori tokom liturgije i molitve. Mnogi vernici se pitaju zašto se to pali kandilo pred ikonom, koja je svrha kandila i koje značenje ima upaljeno kandilo pred ikonom Isusa Hrista, Bogorodice ili svetitelja kome se molimo.

Reč kandilo dolazi od latinske reči candela što znači sveća. U hrišćanskoj Crkvi, kandilo se stavlja ispred Svetih ikona. Kandilo koje se nalazi ispred Razapetoga, u oltaru, održava se uvek upaljenim i zbog toga se naziva „neugasivo“ kandilo.

Takođe se stavlja pred kućni ikonostas i pali se svakoga dana, u skladu sa pravoslavnom tradicijom. To je običaj koji čuva duboku hrišćansku simboliku vezanu za Svetlost Hristovu koja obasjava svakog čoveka, predstavlja nadu, koja teši i saučestvuje u beskrajnim satima samoće.

Paljenje kandila sadrži u sebi simboliku darivanja žrtve poštovanja i časti prema Bogu i Njegovim svetiteljima. Takođe, simbolizuje Hristovu Svetlost koja osvetljava svakog čoveka, kao što simbolizuje i poznatu Božju zapovest da mi, hrišćani, treba da budemo svetlost svetu.

Jelej, tj. ulje koje gori u našim kandilima, „jelej Božiji preslikava“ , piše Sveti Simeon Solunski. Milost Božija koja se projavila kada se Nojev golub vratio u barku da bi označio kraj potopa, noseći u kljunu maslinovu grančicu; ili kada je Isus, moleći se usrdno, zalio kapljicama svoga znoja maslinu, pod kojom je klečao one stradalne noći na Maslinovoj Gori, sve to simbolizuje svetlost kandila.

Ulje simbolizuje beskrajnu milost Božiju, ali i kandila simbolizuju Crkvu koja prenosi Božansku milost i prosvećuje. Kandila simbolizuju, nesumnjivo, i same svetitenje čija je Svetlost zablistala, prema rečima Gospodnjim: „pred ljudima, da vide vaša dobra dela i proslave Oca vašega koji je na nebesima“.

Ulje u kandilima treba da bude maslinovo i naravno, koliko je moguće, što boljeg kvaliteta. Inače, Gospod se molio u Maslinovom vrtu, a hram sa kandilima se preobraća u novi vrt maslina (misli se na ulje) i božanske milosti. Ulje u kandilima nas podseća na Božije milosrđe, a njihova svetlost na naš život koji treba da bude svetao i svet.

Mnogo je razloga zbog kojih bi mi, hrišćani, trebali da palimo kandilo:

– da nas podseća na potrebu za molitvom

– da osvećuje prostor i odgoni mrak tamo gde preovlađuju sile zla

– da nas podseća da je Hristos jedina istinita Svetlost i da je vera u Njega Svetlost

– da nas podseća da naš život treba da bude svetao

– da nas podseća na to da, kao što je kandilu potrebna naša ruka da bi se upalilo, tako je i duši potrebna ruka Božija, tj. Njegova blagodat

– da nas podseća na to da naša volja mora da gori i da se žrtvuje

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar