Jedna stvar na TIGANJU može da izazove rak i neplodnost: Ako je primetite, odmah ga bacite!

Tiganj je vrsta posuđa koja se najčešće koristi u svakoj kuhinji. Skoro se pojavilo istraživanje koje pokazuje koliko je važno da se on pravilno čuva i čisti.

Australijsko istraživanje, u kojem su se za merenje mikroskopskih čestica koristili svetlosni talasi, otkrilo je da samo jedna mala ogrebotina na teflonskom tiganju može da dovede do prave eksplozije toksičnih čestica mikroplastike.

PFAS ili perfluoralkilne i polifluoralkilne hemikalije otporne na visoke temperature koriste se za proizvodnju kuhinjskog posuđa, a poslednjih godina se povezuju sa nizom zdravstvenih problema uključujući nekoliko vrsta raka i neplodnost.

Posuđe u čijoj se proizvodnji koristi PFAS toliko je rašireno da je jedno istraživanje iz 2020. godine pokazalo da čak 99 posto Amerikanaca ima određenu količinu tih hemikalija u krvi.

Ono što su otkrili naučnici sa Univerziteta Newcastle u Australiji trebalo bi da nas sve zabrine, a kako navodi Živim.hr, naročito ako se služimo teflonskim posuđem, jer je dovoljna ogrebotina od špatule ili viljuške veličine 5 cm da dođe do otpuštanja 2,3 miliona čestica mikroplastike koje završavaju u hrani koju pripremamo i jedemo.

Kada se pojede takva kontaminirana hrana, PFAS će dugo da ostane u telu s obzirom na to da se vrlo sporo izlučuje mokraćom.

Zbog toga su PFAS nazvane „večnim hemikalijama“ jer je potrebno gotova cela decenija da se razgrade u telu, a u prirodi nikada ne uspevaju da se razgrade.

Stručnjaci zato preporučuju da se izbegava upotreba neprijanjajućeg posuđa i upozoravaju da, ako ga već upotrebljavamo, moramo dobro da pazimo koji ćemo kuhinjski pribor da koristimo i kako bismo izbegli kontaminaciju hrane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.