Jedna stvar u spavaćoj sobi prljavija je od WC šolje, a uvek zaboravite da je očistite

Poznato je da je dobar san ključan za našu funkcionalnost. Zato je važno održavati krevet čistim, posebno redovno menjati posteljinu.

Čak i kada vam se čini da ona nije zaprljana, to nije tako u realnosti. Posteljina je idealno stanište za bakterije i buđ.

Polemike su često vođene u vezi sa učestalošću menjanja posteljine. Prema stručnjacima, minimum je jednom nedeljno. To ima opravdanje iz više razloga. Dušeci su pogodno tlo za razmnožavanje bakterija, a prašina koja lebdi po sobi ne samo da se nataloži na dušeku, već i u njemu.

Osim dušeka, jastuci takođe skupljaju bakterije, a prema stručnjacima, u njima se može naći više mikroba nego na površini daske WC šolje.

Mikrobi se zapravo nalaze svuda u našem domu, a često zaboravljamo na neke stvari i predmete koje treba očistiti.

Lampa je jedan takav predmet. Preporuka je da je čistimo i dezinfikujemo bar jednom nedeljno. Ukoliko imate sat ili budilnik pored kreveta, trebalo bi i njega očistiti. Takođe je preporučljivo redovno prati zavese, jastuke i posteljinu, jer bakterije mogu uzrokovati alergije, neugodan miris i kožne probleme.

Čista i uredna spavaća soba nije samo estetska briga, već ima direktnu vezu sa našim zdravljem, sprečavanjem razmnožavanja mikroba i očuvanjem higijene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.