Jednostavan sastojak koji svi imaju u kuhinji najbolje je rešenje za uništavanje buđi u domu

Ako se u vašem domu stvore idealni uslovi, vremenom se može pojaviti buđ. Iako su kuhinje i kupatila uobičajena područja podložna buđi jer često imaju visok nivo vlage u vazduhu, loše provetrene prostorije kao što su podrumi takođe su u opasnosti od buđi.

Tamo gde preovladava vlaga, buđ raste na površinama kao što su pločice, fuga, zavese za tuširanje ili ispod zaptivača koji obezbeđuju da voda ne procuri u prostoriju. Slično tome, buđ se takođe pojavljuje na mestima gde postoje ostaci hrane, jer plesni obezbeđuju hranljive materije. Takođe, ako u kući ili stanu postoje prostorije koje se ne provetravaju dovoljno i redovno, tu može da se akumulira vlaga i podstakne rast buđi.

Srećom, verovatno već imate savršenu kuhinjsku hranu za borbu protiv buđi u svojoj ostavi – sodu bikarbonu.

Kako ubiti buđ sodom bikarbonom

Prema House Digest-u, soda bikarbona je efikasna protiv buđi zbog svoje alkalne i upijajuće prirode. Buđ obično uspeva u kiselijim sredinama, tako da prirodna alkalna svojstva sode bikarbone mogu poremetiti okruženje buđi i sprečiti rast gljivica. Štaviše, sposobnost sode bikarbone da apsorbuje vlagu eliminiše vlažne uslove neophodne za rast buđi.

Takođe, pošto je soda bikarbona blago abrazivna, takođe je odlična za čišćenje buđi sa poroznih površina, dok neutrališe sve mirise koje su spore ostavile za sobom. Stoga je soda bikarbona netoksično i ekološki prihvatljivo rešenje za probleme plesni.

Upotreba sode bikarbone za uništavanje i čišćenje buđi je jednostavna i praktična procedura. Za početak napravite pastu mešanjem sode bikarbone sa vodom. Koristite jednake proporcije oba sastojka i pomešajte ih zajedno u maloj posudi. Nakon što napravite pastu, nanesite je direktno na plesniva područja pomoću četke, sunđera ili krpe. Dobra je ideja da nosite rukavice i masku jer spore buđi mogu biti štetne po vaše zdravlje, posebno ako imate osetljivu kožu ili respiratorne probleme.

Nakon nanošenja paste, ostavite je da deluje najmanje 10 minuta. Za područja koja su posebno zaražena, najbolje je ostaviti pastu da odstoji duže vreme, na primer nekoliko sati, i dozvoliti joj da prodre i ubije buđ, neutrališući kiselu sredinu. Nakon toga, vlažnom krpom ili sunđerom obrišite pastu i ostatke, a zatim isperite i osušite površinu.

Upozorenja za korišćenje ove metode

Iako je soda bikarbona generalno bezbedna i efikasna za uklanjanje buđi iz kuće, postoje neke mere predostrožnosti koje treba uzeti u obzir pre nego što isprobate ovu metodu. Soda bikarbona je netoksična i bezbedna za mnoge površine, ali može da izbledi neke materijale, posebno ako se ostavi na duže vreme. Testirajte pastu od sode bikarbone na maloj, neupadljivoj površini pre nego što je nanesete na veće površine da vidite da li će izbledeti površinu.

Korišćenje sode bikarbone za uništavanje i čišćenje buđi iz vašeg doma je odlično sredstvo za borbu protiv blagih infestacija, ali da biste se borili protiv ozbiljnijeg rasta buđi, morate da identifikujete koren problema. Više ventilacije, korišćenje odvlaživača za smanjenje vlage u vazduhu i redovno čišćenje hrane i prosute hrane sprečiće rast buđi.

Ako ste isprobali sve svoje opcije, a buđ se i dalje pojavljuje, najbolje je da se konsultujete sa profesionalcem za preporuke o tome kako sprečiti pojavu buđi u vašem domu. Oni će pomoći da se identifikuje uzrok problema, ali i koja vrsta buđi se javlja, s obzirom da neke vrste buđi, poput crne, mogu biti izuzetno opasne po zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.