U trendu

Jednostavan trik za negu biljaka koji vas neće koštati ni dinara: Cveće će se prolepšati i bujati kao iz vode

Od ovoga će cveće biti lepše i bujnije

Sobno cveće, kao i sezonsko letnje cveće koje raste u saksijama, s vremena na vreme može da zaostane u rastu. Ukoliko primetite da su listovi sobnog bilja počeli da klonu i gube boju, a da cvetnice odjednom prestaju da budu bujne iako dobijaju neophodnu prihranu, problem se uglavnom krije u sabijenoj zemlji.

Da biste rešili ovaj problem, ne morate da presađujete cveće u veće saksije, niti da mu menjate zemlju.

Sve što bi trebalo da uradite jeste da običnom drvenom olovkom ili drvenim štapićem za kinesku hranu dobro izbušite zemlju i tako pospešite protok vazduha.

Naime, što zemlja duže stoji u saksiji i što cveće dobija veću količinu vode, to zemlja počinje više da se stvrdnjava, pa ponestaje prostora koji je potreban da bi kiseonik mogao da cirkuliše kroz zemlju.

Laganim pokretima spustite drvenu olovku ili drveni štapić u saksijsku zemlju što dublje možete. Ukoliko čujete kako korenčići biljaka pucketaju, nemojte da vas to zavara – samo nastavite da olovkom ili štapićem prolazite kroz zemlju, piše Telegraf.

Kada na ovaj način tretirate zemlju u saksiji, za šta vam po saksiji neće biti potrebno više od pet minuta, biljku zalijte manjom količinom vode koja je odstojala na sobnoj temperaturi. Biljka će upiti vodu, a korenčići koje ste presekli prilikom tretiranja zemljišta će se lagano oporavljati.

Ovaj postupak primenjujte jednom mesečno. Ako biljka i dalje zaostaje u rastu, presadite je u veću saksiju, a za sadnju koristite novu zemlju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.