U trendu

Jednostavna domaća sredstva koja će vas spasiti mrava, napravite ih sami

Mravi se mogu namnožiti oko kućnog bilja, naročito u letnjim mesecima, i na taj način ometati njihov normalan rast. Insekti su briljantni navigatori koji koriste tragove feromona koji im pomažu da se vrate u svoja gnezda.

Takođe, mravi mogu povezati vizualne znakove s negativnim iskustvima i pamtiti potencijalno opasne rute.

Postoji više načina da ih se rešite, ali kako nemate uvek pri ruci dostupne repelente, možda je vreme da razmislite o kućnim preparatima koji će vam pomoći.

Sprej od limuna

Mravi ne vole citruse i jednostavno ih oterajte tako što ćete iscediti malo limuna u šoljicu ili u prskalicu i time poprskati listove.

Ako je previše mrava i limun ne deluje, pokušajte da prokuvate nekoliko limuna i narandži u običnoj vodi tokom 15 minuta. Tečnošću koju ste dobili naprskajte listove, piše 24sata.

Rastvor od sapuna

Rastvor sapuna najlakši je način za izradu mravljeg repelenta. Pomešajte čajnu kašičicu tečnog deterdženta za pranje posuđa u 500 mililitara tople vode.

Ovim rastvorom naprskajte biljku i prostor oko nje. Ako imate ulje peperminta dodajte nekoliko kapljica. Ovim rastvorom biljke prskajte noću kako biste jutarnjim zalivanjem uklonili rastvor sapuna s površine.

Određeni začini

Cimet, prah čili papričice, mlevenu kafu, osušenu mentu ili karanfilić možete rasipati oko biljke. Mravi ne vole začine pa će ih to sprečiti da se približavaju vašem bilju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar