U trendu

Jednostavna noćna navika može da zaustavi kondenzaciju i stvaranje vlage na prozorima

Tokom hladnih dana lako je uočiti ovu neželjenu promenu – kondenzaciju na prozorima i staklenim vratima. Pojavljuje se tanak sloj vode jer se topli vazduh iznutra susreće sa hladnim vazduhom spolja.

Međutim, postoji nekoliko načina da zaustavite kondenzaciju i moguće stvaranje buđi, a samim tim i pojavu niza zdravstvenih tegoba. Jedan od načina je da ostavite zavese otvorene.

– Zatvorene zavese su odlične u sprečavanju promaje, ali sprečavaju i zagrevanje prozorskog stakla centralnim grejanjem. Ovo čini staklo hladnijim nego što bi moglo da postane, što dovodi do kondenzacije. Zato će otvorene zavese omogućiti da temperatura stakla bude sličnija sobnoj, kako se ne bi stvarala kondenzacija – ističu za Miror stručnjaci iz kompanije Screwfix.

Ako ne možete da držite zavese otvorene, stručnjaci savetuju da se odlučite za tanje zavese ili čak malo spustite roletne.

Trik protiv kondenzacije

Još jedan trik koji su delili je da prozore drže otvorenim noću ako je moguće.

– Topli vazduh koji ljudi izdišu dok spavaju povećava vlažnost. Vlažan vazduh nema gde da ode kada su prozori zatvoreni, pa se pretvara u kondenzaciju. Ako ih otvorite, čak i samo malo znači da topli vazduh može da izađe umesto da se formira u kondenzaciju, objasnili su.

Ako ne podnosite otvorene prozore, druga opcija je da grejanje bude stalno uključeno, ali na niskoj temperaturi. Ovo zaustavlja ekstremne poraste i padove temperature.

– Prvo, smanjenje temperature pri isključenju grejanja čini prozore hladnim. Tada naglo povećanje pri uključivanju grejanja brzo zagreva vazduh, ali ne i staklo, pa se stvara kondenzacija. Održavanje grejanja uključenim sve vreme, ali na nižoj temperaturi, sprečava hlađenje stakla i sprečava stvaranje kondenzacije, objasnili su, a prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)