Jednu stvar bi trebalo da radite u svom vrtu ujutru, a ne predveče

Postoje različiti načini da se rešite korova u vašoj bašti. Iako možete da ih se rešite određenim hemikalijama kao što je sredstvo za ubijanje korova, ručno čupanje korova je ekološki najsvesniji način da se to uradi, izveštava House Digest.

Teško je proceniti doba dana kada bi to trebalo da uradite, posebno ako ste baštovan početnik. Međutim, većina stručnjaka smatra da je to najbolje uraditi ujutru jer korov lakše izbija uz prisustvo rose na vašem tlu.

Značaj jutarnje rose

Rosa koja prekriva vaše dvorište ujutru vlaži tlo, čineći korov mnogo lakšim za čupanje. Takođe, čupanje korova nakon nekoliko kišnih noći čini zadatak manje posla.

Vlažno zemljište je mekše i čak i korovi sa najdubljim korenom, poput maslačaka, mnogo lakše niču.

Suprotno tome, zemlja koja je imala vremena da se osuši kako dan odmiče održava korenje na mestu. Na taj način rizikujete da ostavite delove korena i stabljike da ponovo niknu kada su uslovi povoljni.

Važno je napomenuti da treba iskoristiti prednosti jutarnje rose, slabe kiše ili laganog zalivanja.

Nije dobra ideja da plevite baštu tokom perioda prevelike kiše ili kada ste dobro natopili svoje dvorište.

Na taj način rizikujete da uništite strukturu vaših baštenskih leja u procesu korova, prenosi N1.info.hr.

Šta učiniti sa počupanim korovom

Ako je dan sunčan, najbolje je korenje ostaviti na zemlji i osušiti na suncu. Jaki UV zraci će smežurati njihove korene.

Takođe možete koristiti grablje da sakupite korov na gomilu i nakon izlaganja suncu bezbedno ga stavite u kantu za smeće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.