Jeste li nekad očistili filter vaše veš mašine? Ako niste uradite to što pre

S obzirom na to da se koriste skoro svakodnevno, mašine za pranje, ali i sušenje veša zahtevaju redovno održavanje, što podrazumeva periodično čišćenje filtera.

Evo sve što treba da znate o filteru veš mašine, kako biste ga održavali na adekvatan način.

Šta je filter za veš mašinu?

Filter odvodne pumpe vaše veš mašine u biti je hvatač dlačica sličan onom u mašini za sušenje veša. Međutim, tamo gde vazduh prolazi kroz filter mašine za sušenje veša, prljava voda prolazi kroz onaj na veš mašini pre nego što stigne do odvodne pumpe. Voda se zatim izbacuje kroz odvodno crevo u kućni odvod. Filter štiti pumpu od oštećenja usled ostataka i dlačica koje prolaze kroz nju prilikom pražnjenja sastava nakon ciklusa pranja, zbog čega vremenom imate prljavi filter.

Nemaju sve veš mašine dostupan filter. Ako ne vidite gde se filter nalazi, pogledajte uputstvo kako biste ga pronašli ili pak potvrdili da vaš model ne zahteva redovno čiščenje filtera. Naime, neki modeli imaju samočisteće filtere koje je potrebno samo povremeno proveravati zbog nakupljanja ostataka.

Koliko često bi trebalo da čistite filter?

Filter odvodne pumpe veš mašine treba da se čisti na svaka tri meseca. Mašine koje služe velikim porodicama, one u kojima se pere jako prljava odeća ili one koje se često koriste, mogu da zahtevaju redovno čišćenje na svakih mesec-dva. U slučaju da retko koristite mašinu za pranje veša, filter je potrebno da čistite nekoliko puta godišnje.

Ako primetite da se na vašoj odeći nakon pranja zadržavaju dlačice, da voda sporo otiče iz veš mašine ili se oseća buđ, to može biti znak začepljenja ili drugog problema, što znači da je vreme da očistite filter perilice bez obzira na intervale održavanja.

Gde se nalazi filter?

Obično ćete na veš mašini sa prednjim punjenjem filter odvodne pumpe pronaći unutar malog odeljka iza ploče na jednom od donjih prednjih uglova uređaja. Ako nema ploče na prednjoj strani modela, filter se može nalaziti na sličnom području, ali iza potporne ploče ispod glavnog kućišta stroja. Lagano povucite ploču kako biste pronašli kućište filtera.

Kako očistiti filter na veš mašini?

Čišćenje filtera odvodne pumpe na vašoj mašini za pranje veša sa prednjim punjenjem je vrlo jednostavno – nije mnogo teže od razvrstavanja bele i tamne odeće.

1. Otvorite poklopac odeljka filtera

Na većini veš mašina sa prednjim punjenjem, odeljak za filter pronaći ćete u jednom od donjih uglova na prednjoj strani mašine. Potražite pravougaonu metalnu ploču. Trebalo bi da ima jezičak za prst koji služi za otvaranje odeljka za filter.

2. Ispraznite mašinu

Unutar poklopca videćete okrugli plastični poklopac i malo plastično ili gumeno crevo sa plastičnim čepom na kraju. Crevo je odvod mašine za hitne slučajeve. Iako nemate posla sa hitnim slučajem, crevo ispušta svu vodu koja se nalazi u mašini.

Stavite plitku posudu blizu creva. Izvucite crevo držeći ga na mestu. Uklonite čep s kraja creva povlačenjem i okretanjem. Usmerite crevo u posudu i pustite da iscuri voda dok se ne zaustavi. Ostavite čep creva sa strane za sada. Ispraznite posudu u sudoper ili odvod.

3. Uklonite filter

Stavite krpu ili peškir neposredno ispred odeljka filtera kako biste uhvatili kapljice kad izvadite filter. Uklonite filter okretanjem njegovog kružnog plastičnog poklopca u smeru suprotnom od kazaljke na satu dok se ne olabavi. Izvucite filter ravno iz kućišta. Pregledajte unutrašnjost kućišta filtra i prstima uklonite sve ostatke.

4. Očistite filter

Uklonite ostatke sa filtera prstima. Isperite filter pod tekućom vodom iz česme. Potopite filter u kadu sa vrelom vodom i nekoliko kapi sredstva za pranje sudova na 10-ak minuta. Upotrebite četku sa mekim vlaknima da izribate sve preostale dlačice i ostatke od pranja. Ponovno ga isperite toplom vodom.

5. Ponovno postavite odvodno crevo i filter

Nema potrebe sušiti filter pre ponovnog postavljanja. Zamenite čep na kraju creva za odvod u hitnim slučajevima. Gurnite crevo nazad u prvobitni položaj i pričvrstite ga. Umetnite filter u njegovo kućište i okrećite ga u smeru kazaljke na satu, sve dok ne vidite da ne može dalje. Filter može da ima strelice u kom smeru bi trebalo da ga okrećete.

6. Proverite da li ima curenja

Proverite da li ste dobro očistili pokretanjem kratkog ciklusa pranja bez deterdženta ili odeće. Ako otkrijete curenje, ponovno uklonite filter i proverite da li je ipak ostalo nečistoća u prostoru između filtera i kućišta mašine, zatim ponovo postavite filter, prenosi Slobodna Dalmacija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.