U trendu

Jorgan je teško oprati, ali ovi trikovi će vam provereno olakšati posao: Biće mekan kao da je nov

Posteljina upija svaku prljavštinu, tako da „unutrašnjost“ uvek treba da bude čista.

Jorgane nije potrebno preterano često tretirati, ali je proleće idealan period da ih osvežite i spremite za novu sezonu.

PROVERITE ZAPREMINU MAŠINE ZA PRANJE VEŠA

Počnimo sa činjenicom da nisu sve mašine za pranje veša dovoljno velike da pravilno operu veliki jorgan. Pokušajte da stavite ćebe u bubanj. Ne bi trebalo da bubanj bude prepunjen, jer osim što se jorgan neće dobro oprati, vaša mašina se može oštetiti.

TRETIRAJTE MRLJE

Ukoliko primetite na jorganu fleke, možete ih pre pranja tretirati univerzalnim sredstvom za uklanjanje mrlja bez hlora. Takođe ih možete navlažiti vodom i istrljati sapunom za pranje veša ili sapunom za mrlje. Ako se sećate porekla mrlja, pokušajte da ih uklonite na posebne načine. Na primer, mrlje od krvi se uklanjaju vodonik-peroksidom, mrlje od kafe rastvorom sirćeta ili limunske kiseline i tako dalje. Nakon tretiranja mrlja, ostavite jorgan da malo odstoji sa sredstvom protiv fleka.

OPERITE JORGAN

Operite jorgan prema uputstvima na etiketi, najčešće je to na 30 ili 40 stepeni. Jedan od važnijih saveta jeste da koristite tečni deterdžent za pranje. Ako perete vuneno ćebe, izaberite deterdžent za vunu. Za pranje jorgana punjenih perjem ili vunom, koristite ciklus za delikatno pranje. Nemojte dodavati previše proizvoda kako biste smanjili rizik da njegovi ostaci neće ostati u jorganu nakon pranja.

DODAJTE OVO U BUBANJ ZBOG CENTRIFUGE

Kao opšte pravilo, većina jorgana može da izdrži okretanje pri 800 obrtaja u minuti. Ako perete jorgan, pre pranja u bubanj možete staviti nekoliko loptica za veš ili teniskih loptica.

PONOVO PROVERITE ĆEBE

Na kraju ciklusa centrifuge, uklonite i proverite ćebe da li ima mrlja. Ako postoje mrlje i želite da ih uklonite, ponovite korak 2, a zatim ponovo operite ćebe, možete – na kratkom ciklusu.

OSUŠITE JORGAN

Ako ste srećni vlasnik mašine za sušenje veša, možete je koristiti za sušenje jorgana (obavezno prethodno proverite na etiketi da li je to dozvoljeno pri tretiranju ovog materijala). Ukoliko je vreme povoljno i duva topao vetar, vaš jorgan možete osušiti ili provetriti napolju, ali izbegnite da direktno Sunce pada na njega, posebno ako je u boji, jer može da izbledi.

Ukoliko punjenje u jorganu nije dobro raspoređeno nakon pranja, položite potpuno osušeni jorgan na krevet i istucite ga metlicom za tepihe, piše Najžena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar