U trendu

Jorgovani nikako da procvetaju kako treba? Evo kako da zablistaju u svoj svojoj lepoti

Jorgovani su najlepši ukras svake bašte i osim što se ističu svojom lepotom, njihov opojni miris osvaja posebnošću.

Cvetovi jorgovana najčešće su ljubičasti, ali postoje i oni u svetložutoj, beloj ili ružičastoj, a posebno su elegantni jorgovani u tamnocrvenim tonovima.

Miris cvetova jorgovana je zaista predivan, pa ako vaši jorgovani ne cvetaju, sigurno ćete se osećati uskraćeno za tu lepotu.

Grm jorgovana koji ne cveta relativno je česta pojava i ne znači nužno da radite nešto pogrešno. Jorgovan može sporo da cveta, a mogu postojati i neki drugi faktori koji utiču na proizvodnju cvetova.

Umesto da se fokusirate na jedno objašnjenje, evo nekoliko mogućih razloga iza ovog problema koji uključuju sledeće razloge:

  • Orezivanje u pogrešno vreme
  • Hladno vreme ubija cvetne pupoljke
  • Sadite svoje jorgovane na pogrešnom mestu
  • Grm je ili prestar ili nedovoljno star za stvaranje cvetnih pupoljaka

Zbog čega je važno vreme kada orezujete? Jorgovani su grmovi koji cvetaju na starom drvetu. To znači da su cvetni pupoljci za razdoblje cvatnje sledećeg proleća postavljeni na mladice iz prethodne godine. Kada odrežete ovu izraslinu, gubite cvetne pupoljke i cveće koje bi oni doneli. Zato se savetuje da grmove jorgovana orezujete odmah nakon cvatnje pre nego što za sledeću godinu puste pupoljke.

Jorgovan (lat. syringa vulgaris) vrlo je otporna biljka, ali ako dođe do jakog mraza ili smrzavanja baš kad cvetni pupoljci spremaju da se otvore, mogu se oštetiti. To rezultira gubitkom cvetova za tu godinu, a tu nažalost ne možete puno da uradite.

Kao i kod većine biljaka, mesto na kojem ste posadili grm jorgovana vrlo je važno. Jorgovani su biljke koje vole puno sunčeve energije i dobro drenirano tlo. Ukoliko ste pogrešili pa vaš jorgovan ne cveta: presadite svoj grm na drugo mesto.

Iako su grmovi jorgovana dugovečni, njihova proizvodnja cveća ipak ima tendenciju nestajanja tokom decenija. Rešenje ovog problema je izvođenje podmlađujuće rezidbe – ipak, ne očekujte trenutne rezultate. Ponekad važi i suprotno: vaša biljka je možda jednostavno premlada da bi procvetala pa joj dajte vremena.

Ali dok čekate, možete li nešto učiniti da ubrzate njihovo cvetanje? Opšti savet za cvetanje biljaka je primena đubriva npr. fosfor, ali nikako ne azot. Primena azota može dovesti do rasta biljke, ali s malo cvetova.

Kako bi se podstaklo cvetanje sledeće godine, cvetove je potrebno uklanjati odmah nakon što uvenu.

Jorgovan se ne sme previše zalivati jer može utopiti biljku ili uzrokovati truljenje korena. Đubrenje jorgovana u posudama je potrebno obaviti jednom godišnje početkom proleća, a savetuje se korištenje đubriva 10-10-10.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar