U trendu

Još malo o bezbednosti i struji

Već smo dosta rekli o osiguračima i njihovoj nameni. Iako topljivi i automatski osigurači osiguravaju mrežu od opterećenja i time štite od požara ili neke druge materijalne štete, oni ne štite čoveka od strujnog udara. Za to služi takozvana fid sklopka. Jedino ona odmah prekine strujno kolo ukoliko nastane kvar u električnoj mreži ili u aparatima i u neposrednom kontaktu s građevinskim materijalom koji može da provodi struju.
Kada su u pitanju savremene elektroinstalacije, fid sklopke već uveliko predstavljaju standard. Pored toga što štiti ljude, zaštitna sklopka čuva i od materijalne štete pa se može smatrati da je njena ugradnja veoma logična investicija za svakog, čak i za one koji žive u kućama sa starom elektroinstalacijom (u tim slučajevima ponekad je neophodno pregledati staru instalaciju da bi se proverilo da uzemljenje negde nije premošćeno na nulti vod).
Sklopka se može kupiti u dvopolnoj i četvoropolnoj varijanti, za različita nominalna oštećenja strujnog kola; na primer, postoji model sa 30 mA nominalnog oštećenja strujnog kola.
Ove sklopke rade tako što porede struju koja teče kroz provodnike. Ukoliko struja koja dolazi nije jednaka odlazećoj struji, što bi se desilo kada bismo, na primer, dodirnuli golu žicu pod naponom, sklopka odmah prekida strujno kolo.
Fid prati ulaz i izlaz potencijala na nultom i faznom provodniku. Taj odnos uvek mora biti isti, potencijal ne sme da se razlikuje. Ukoliko se zbog gubitka struje u mreži koja protiče fidom detektuje razlika, navoj koji je ugrađen u fid i relej isključiće napon u mreži.
Proboj faze na masu delovaće na fid isto kao i na osigurač, s tom razlikom što će osigurač da reaguje tek na struju za koju je predviđen, recimo, 13 A.
Još jedna bitna napomena za kraj: dok radite s električnim instalacijama, koristite dobro izolovan alat – obično na drškama takvog alata proizvođači jasno istaknu koliki napon trpi izolacija, na primer, 1.000 V ili slično.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.