U trendu

Još malo o štednji struje

Evo još saveta za one koji su svesni da se racionalnim ponašanjem ulaže u budućnost, kako našu tako i našeg potomstva.

Bela tehnika

Ovde kao geslo može da posluži engleska izreka: „Nisam dovljno bogat da kupujem jeftine stvari“.
Ako ste u mogućnosti, kada kupujete tehničke uređaje, kupujte uređaje proverenih proizvođača i povedite računa o njihovoj energetskoj efikasnosti; obično je cena onih efikasnijih veća, ali – pod pretpostavkom da će da traju duže od jeftinih – oni će vam, na duži period, svoju vrednost vratiti kroz račun za struju. Energetska efikasnost je na tehničkim uređajima obeležena slovima abecede, a najefikasniji uređaj će biti u klasi A.
Većina uređaja troši i do 40% električne energije kada se nalazi u stanju mirovanja, takozvanom stand by modu. Ako odlazite na put ili znate da te uređaje nećete duže koristiti, isključite ih na glavnom prekidaču.
Veš-mašina troši najviše struje kad se njome pere beli veš, jer joj tada grejač najduže radi. Potrudite se da ga perete kada ga ima dovoljno za punu mašinu. Deterdžent dozirajte kako je objašnjeno na pakovanju; preterana količina zahtevala bi još dodatnog ispiranja i rada mašine.
Kamenac u bojleru otežava rad njegovog grejača. Podešavanjem bojlera tako da greje vodu na 60 stepeni Celzijusovih smanjuje se izdvajanje kamenca, olakšava rad grejača i produžava njegov vek trajanja. Takođe je neophodno jednom u nekoliko godina očistiti bojler od naslaga; i to će mu produžiti životni vek.
Razmislite i o tome koliko je zagrejan prostor u kojem boravite i radite. Ako se grejete na struju, budite svesni da svakim nepotrebnim stepenom dodajete oko 5% na već ionako priličan račun, a razmislite i o tome da li je neophodno zagrevati sve prostorije, čak i one koje ne koristite.
Ulaganjem u termoizolaciju takođe na duge staze možete da ostvarite priličnu uštedu na računima.
Ovo su samo neki od načina, mogućnosti za uštedu ima mnogo više, a na vama je da odlučite da li vam se to isplati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar