U trendu

Kad izgled nije presudan

Pouzdana metoda za brzo i jednostavno a čvrsto spajanje drvenih delova tamo gde izgled nije toliko važan jeste ukucavanje eksera. Da biste u potpunosti mogli da se oslonite na ovakvu vezu, i o ukucavanju eksera je, verovali ili ne, potrebno ponešto znati.
Ako ekser ukucate čeono, on će slabo držati, a pri tom možete i oštetiti materijal u koji ga ukucavate. Da bi ekser pouzdano držao, treba ga ukucavati ukoso u materijal. Tako ćete opterećenje na njemu rasporediti na veću površinu, pa će on samim tim biti i pouzdaniji.
Što je ekser oštriji, lakše se ukucava i bolje drži. Problemi nastaju kada drvo počne da se cepa prilikom korišćenja ovakvih eksera. Stariji majstori to rešavaju istupljivanjem eksera. Okrenite ekser glavom nadole i malo pokucajte vrh dok ga ne zatupite.
Kao što već rekosmo, ekseri se koriste na mestima gde je estetika u drugom planu. Ako je čvrstoća ono što želite da postignete, tada je najbolje da za vezu koristite duže primerke, koji će potpuno proći kroz daske koje sastavljate, a onda ćete ih sa strane na kojoj su izašli zakriviti. Tako ćete znatno doprineti čvrstoći veze.
I eksera, kao i svih drugih materijala, ima raznih. Mogu biti raznih veličina, raznih debljina, sa širokim i uskim glavama, u obliku kuka za kačenje… Biraćete ih prema potrebi, nisu skupi i nije ih potrebno gomilati u kućnoj radionici. Postoje, naravno, i specijalni ekseri, na primer, nerđajući, brunirani, koji se koriste na mestima gde je materijal koji je njima pričvršćen potrebno zaštititi od vlage, kao što je slučaj s umetničkim slikama (platno se prilikom razapinjanja na osnovni ram pričvršćuje upravo ovakvim ekserima).
Kad kucate eksere u dasku bočno, vodite računa o tome da tom prilikom rascepljujete vlakna u dasci pa svaki drugi ili treći ekser pomerite s obeležene linije po kojoj kucate za milimetar-dva.
Dok ukoso ili bilo kako drukčije ukucavate eksere, pokušajte da ih ne iskrivite. To možete postići pridržavanjem eksera drugim čekićem ili eventualno kleštima. Takođe, opterećenje ćete dodatno smanjiti ako jedan ekser ukoso kucate udesno, a drugi ulevo – na taj način ćete sprečiti i smicanje dasaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.