U trendu

Kad sadite cveće, obavezno zakopajte komad ovoga na dno saksije: Čudo će se desiti nakon samo 2 dana

Pre sadnje cveća i biljaka važno je osigurati da zemljište ima odgovarajuću količinu hranljivih materija, a umesto đubriva iz prodavnice možete sami da napravite prirodno đubrivo koje će vašoj biljci obezbediti sve što joj je potrebno.

Ako ste novi u baštovanstvu, možda ne znate koliko su jaja korisna za biljke. Sadrže kalcijum, kao i tragove drugih elemenata uključujući magnezijum i fosfor i zbog toga su izvrsna za dodavanje hranjivih materija zemlji i kompostu.

Sve što treba da uradite je da stavite malo zemlje u saksiju za cveće i preko toga stavite jedno jaje. Iznad toga pospite još malo zemlje, i zakopajte seme biljke po vašem izboru baš kao što biste to i inače uradili. Nakon nekog vremena jaje će početi da se raspada i delovaće kao prirodno đubrivo.

Ako ne želite da potrošite celo jaje, ne morate. Umesto čitavog jajeta možete koristiti i ljuske koje su takođe bogate kalcijumom, kiseonikom i fosfornom kiselinom – svim bitnim materijama koje podstiču rast biljaka. Već za dan-dva videćete prve efekte i vaša biljka će izgledati lepše i zdravije i više vam neće pasti napamet da kupujete skupa veštačka đubriva.

A ako imate veliki vrt u koji često zalaze ptice, možete po vrtu pobacate zdrobljene ljuske jaja jer će i njima dobro doći.

Naime, ptice koje posećuju naše vrtove često imaju manjak kalcijuma i jedu male komadiće ljuski jaja koje im nadoknađuju nedostatak kalcijuma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar