U trendu

Kad slavine ne drže vodu

Rezerve pitke vode na planeti se svakim dan sve više smanjuju, ni cena kubika vode koji potrošimo u našim stanovima nije zanemarljiva, a o tome kako zvuk vode koja kaplje iz slavine može da iritira takođe se može diskutovati. To su samo neki od razloga zbog kojih bi se trebalo upustiti u avanturu zamene zaptivki (gumica) na slavinama koje cure.

Postoji nekoliko vrsta slavina, a mi ćemo se osvrnuti na one sa gumicama. Bez obzira na to da li je reč o kuhinjskoj ili kupatilskoj slavini, da li je reč o slavini ili bateriji za toplu i hladnu vodu, sve one se u principu sastoje iz istih delova: ručke, uloška s vretenom i kućišta. Na kraju vretena nalazi se gumica, koja naleže na ležište gumice u kućištu (sic). Ukoliko su gumica i sic neoštećeni, slavina dobro zatvara.

Kada smo locirali kvar i uradili pripremni deo posla (prekinuli dovod vode, pripremili potreban materijal i alat), možemo početi sa zamenom gumica.

Da bismo došli do gumice, neophodno je odvrnuti uložak (gornji deo slavine sa ručkom). Ručka je obično pričvršćena zavrtnjem, običnim ili krstastim, i veoma lako se demontira. Uložak možemo odvrnuti vilastim ključevima (obično broj 17 ili 19), podesivim vilastim ključem, ili sličnim alatom s podesivim čeljustima. Navoj na ulošku je obično 1/2″ (cola), ali se neretko naiđe na drugačije dimenzije, na primer, 3/8″. Kada odvrnemo uložak i proverimo gumicu i ležište gumice, najčešće otkrijemo da je gumica pohabana. Ona se lako menja pošto je obično pričvršćena za vreteno zavrtnjem.

Zaptivke se mogu kupiti u kompletima, gde dobijete gumice različitog prečnika i debljine, ili ako u blizini imate takvu prodavnicu, gumicu možete kupiti prema uzorku koji ste izvadili iz slavine.

Ležište gumice (sic) takođe može da bude oštećeno; nekad je to vidljivo oštećenje, a nekad je ogrebotina na sicu prilično mala pa se može osetiti jedino na dodir. Ukoliko sic jeste oštećen, trebalo bi razmisliti o promeni cele slavine (za zamenu sica bi ionako trebalo skidati celu slavinu i pronaći i nabaviti rezervno ležište gumice…).

Danas postoje i takozvani porcelanski ulošci kao i „nautilus“ ulošci, koji se u principu ne popravljaju nego se zamene novim.
Kada se uverite da je sic neoštećen, promenite gumicu, vratite uložak u kućište slavine, vratite ručku na uložak i sve dobro zategnite.

Nakon toga pustite vodu u mrežu i proverite koliko ste dobri kao sam svoj majstor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)