U trendu

Kada čujete za šta je sve dobra, nikada više nećete baciti koru od narandže

Često iz kuće nemarno bacamo neke stvari za koje ni ne znamo koliko su korisne. Među njima je i kora pomorandže, odnosno prah dobijen drobljenjem dehidriranih kora, koji je važan sastojak proizvoda za negu kože.

Važno je znati da kora pomorandže sadrži mnogo vitamina C, ali i više vlakana, kalcijuma i vitamina A u poređenju sa drugim voćem. Bogata je raznim biljnim jedinjenjima koja imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Efikasno i nežno čisti kožu, a pošto ima moć da skupi pore i kontroliše masnoću, pokazao se posebno korisnim za osobe sa masnom kožom jer „uklanja“ višak sebuma.

Pored toga, prah od kore pomorandže je odličan za prirodni piling, jer ima blago zrnastu teksturu. Može pomoći u otčepljivanju i pročišćavanju pora, čineći površinu kože glatkijom, prenosi City magazine.

Prašak od kore pomorandže, pun vitamina C, odlično je sredstvo protiv pigmentacije.

Takođe se koristi kao blago sredstvo za izbeljivanje. Redovnom upotrebom posvetlićete sve tragove pigmentacije, fleke i ožiljke od akni. Kontroliše sebum, odnosno njegovu proizvodnju na koži, što smanjuje mogućnost pojave akni i mitesera. Zbog toga postaje nezaobilazan sastojak u rutini nege svake osobe sa masnom kožom.

Prašak od kore pomorandže takođe ima svojstva protiv starenja. Sadrži hemijska jedinjenja (limonen, linalol, citronelol…) koja mu daju antioksidativna svojstva, što ga čini odličnim sredstvom za usporavanje i sprečavanje starenja.

Pored toga, poboljšava cirkulaciju krvi i povećava proizvodnju kolagena, dajući koži mladalački izgled i sjaj.

Dakle, sledeći put kada budete želeli da bacite koru pomorandže, posebno neprskanu ili netretiranu, setite se za šta može da se koristi i zašto zaslužuje važno mesto u vašoj svakodnevnoj rutini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.