U trendu

Kada peremo odeću svi radimo jednu stvar koja može da bude kobnu po zdravlje

Jedna studija pokazala da se više od 340 različitih bakterija redovno nalazi na čak 30 kućnih predmeta. Mnogi od nas greše kada odeću ubace u mašinu za pranje veša i zaborave na nju, ali najgori deo se ipak odnosi na sušenje. Ispostavilo se da bi jedna uobičajena navika mogla biti čak i opasna po zdravlje, piše Mirror.

Teri Fišer, stručnjak za čišćenje, objašnjava da ako se odeća ostavi u mašini duže od 30 minuta nakon što završi s pranjem, ona može postati leglo bakterija.

“Jedan od najvažnijih delova održavanja čistoće i urednosti u domaćinstvu jest redovno pranje rublja. Ali mokri veš ostavljen u mašini za samo 30 minuta nakon završetka ciklusa može izazvati razvoj bakterija”, otkrio je Fišer.

Nisu sve bakterije štetne za telo, ali neke mogu da doprinesu bolestima kao što su prehlade, infekcije grla i groznica.

“Većina nas voli da misli da su naše kuće lepe i čiste i da smo dobri u uklanjanju mikroba. Ali istina je da je nemoguće potpuno osloboditi se bakterija i da su čak i stvari koje deluju izuzetno čisto leglo bakterija. Dok su uobičajeni zadaci čišćenja kao što su brisanje podova, čišćenje tuševa i redovno brisanje površina prilično očigledni, predmeti koji se svakodnevno koriste i možda nisu dezinfikovani mesecima ili čak godinama mogu postati leglo bakterija“, objasnio je Terry.

“Kućni predmeti kao što su daljinski upravljači, posude za so i biber, kvake, koriste se mnogo puta dnevno i obično ne pomišljamo da ih redovno dezinfikujemo. Iako deluje kao zastrašujući zadatak, održavati kuću čistom je posao od pola sata dnevno”, zaključio je on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar