U trendu

Kako brže dobiti kockice leda? Isprobajte ovaj neverovatan trik

Svi mi u posudice za pravljenje kockica leda stavljamo hladnu vodu, ali to je pogrešno. Koliko god to zvučalo neverovatno, od tople vode će brže nastati led.

Radi se o fenomenu poznatom pod nazivom ‘Mpemba efekt’. Za to otkriće zaslužan je student iz Tanzanije Erasto Mpemba, a da je to zaista tako otkrio je davne 1963. godine. Primetio je kako se vrući sladoled brže zaledi od hladnog. Svoje otkriće je objavio javnosti šest godina kasnije.

Ipak, nije sasvim jasno zašto se to događa. Postoje dva moguća objašnjenja za taj fenomen. Prvi je da bi moglo da se radi o tome da topla voda isparava brže, vodi se smanjuje volumen i brže nastaje led. Po drugom objašnjenju – kad se koristi hladna voda nastaje sloj koji se ponaša kao izolator i zaslužan je za sporije zamrzavanje.

Ali, kako god bilo, to je manje važno – važno je da postoji mali trik kako da se voda brže pretvori u kockice leda i gosti ne moraju dugo čekati da bi popili hladni, osvežavajući napitak, piše Country Living, a prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar