U trendu

Kako da fikus ojača i brže raste: Jednostavan trik koji ne košta ni dinar

Fikus je sobna biljka koju ima gotovo svaka kuća kod nas. Nije komplikovan za održavanje, izgleda dekorativno i može da oplemeni svaku prostoriju u domu.

Pa ipak, ni drvo fikusa nije pošteđeno problema tokom rasta. Najčešće se događa da listovi ove biljke požute i počnu da opadaju, ostavljajući gotovo sasvim ogoljeno stablo.

Takođe, ako mu ne prija pozicija u prostoriji, on počinje da naginje na jednu stranu, tražeći veći izvor svetlosti. Najzad, u najgorem slučaju koren biljke počinje da truli, što je posledica prečestog zalivanja.

Domaćice se najčešće žale da fikus raste do određene veličine i onda se „ućuti“. U želji da pospeše rast ovog zelenog lepotana vlasnici nabavljaju merače vlage i ovlaživače vazduha, ne bi li mu priuštili što bolju klimu, ali to retko daje željene rezultate.

A rešenje je krajnje jednostavno – saksiju sa fikusom trebalo bi svakog dana pomalo pomeriti i protresti, piše Telegraf.

Koliko god ovaj savet delovao čudno, postoji logično objašnjenje. Naime, fikus je poreklom iz zapadne Afrike, gde u prirodnom okruženju raste pod uticajem vetra i kiše. Strujanje vetra stablo čini jačim, a upravo tim trikom možete da se poslužite i u sopstvenom domu.

Svakog dana pomerite saksiju sa fikusom nekoliko centimetara i nežno ljuljate stablo minut-dva, oponašajući kretanje vetra. Vremenom, stablo će postati jače. Paralelno, okrećite saksiju tako da biljka ravnomerno dobija svetlost sa svih strana.

Za dodatnu lepotu listova poslužite se starim trikom – prebrišite ih pamučnom krpicom koju ste prethodno natopili pivom.

I, naravno, ne preterujte sa zalivanjem – velika količina vode može da uništi biljku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)