U trendu

Kako da kuća uvek bude čista: Profesionalne spremačice otkrile su 6 zlatnih pravila za uredan dom

Ne morate čekati veliko spremanje da bi vam kuća zablistala

Trikovi koje profesionalne spremačice koje rade u hotelima svakodnevno primenjuju mogu da vam budu od velike pomoći prilikom čišćenja kuće preko radne nedelje, piše „Real Simple“.

1. Uredan krevet

Nameštanje kreveta i zatezanje posteljine mnogima je najneomiljeniji jutarnji posao. Ali, isto tako, ništa ne može da oda utisak veće neurednosti kao nenamešten krevet sa razbacanom i izgužvanom posteljinom.

Najvažnije je, savetuju profesionalne sobarice, da dobro zategnete čaršav, odnosno da krajeve podvučete ispod dušeka.

Jastučnice i jorgan poprskajte mlakom vodom iz bočice sa raspršivačem, pa pređite preko njih dlanovima biste ispravili nabore. Izgledaće kao da su tek ispeglani!

2. Smanjite upotrebu jakih sredstava za čišćenje

Većina domaćica voli da koristi više proizvoda za održavanje higijene doma. Sredstvo za drvene površine, sredstvo za pločice, sredstvo za slavine, sredstvo za prozore, sredstvo za odmašćivanje, sredstvo za blistavost…

Profesionalne čistačice otkrivaju da bi trebalo koristiti što manje specijalizovanih sredstava. One najčešće koriste mešavinu sode bikarbone i mineralne vode, ponekad uz dodatak nekoliko kapi eteričnih ulja ili omekšivača za veš zarad lepšeg mirisa.

3. Dajte prioritet mestima na kojima se skuplja najviše prašine

U svakom domu postoje mesta na kojima se prljavština najviše skuplja. Najčešće su to tuš-kabina ili kada, WC-šoljka, lavabo i sudopera.

Savet profesionalnih spremačica je da ova mesta redovno čistite; tako ćete uštedeti na vremenu prilikom velikog spremanja, jer nećete dugo morati da ribate i uklanjate nečistoće i kamenac, a dom će vam u svakom trenutku izgledati uredno.

4. Ne zanemarujte male detalje

Iako je čišćenje najprljavijih oblasti važno za ukupnu higijenu doma, ne bi trebalo zanemariti ni male detalje. “Musavi” prekidači za svetlo, lampe, kvake i prašnjave police, odnosno podovi čine da stan izgleda kao da mesecima nije čišćen.

Sve ove detalje prebrišite nekoliko puta nedeljno i vaš dom će izgledati mnogo urednije.

5. Zaboravite na hrpu krpa

Jedna mokra krpa od mikrovlakana za uklanjanje prašine, druga krpa od mikrovlakana na koju nanosimo sredstvo za čišćenje ogledala, treća krpa od mikrovlakana za glancanje… Čišćenje ogledala, posebno ako ih ima mnogo u domu, može da predstavlja noćnu moru za domaćice. Još je gora opcija ako su ogledala prašnjava ili se na njima vide otisci prstiju.

I za ovaj problem postoji rešenje: potrebna vam je samo jedna stara jastučnica kojom ćete ukloniti nečistoće. Tragovi brisanja neće biti vidljivi, a posao ćete brzo završiti.

6. Odmah uklonite dlačice

Dermatolozi kažu da je sasvim normalno da odrasla zdrava osoba izgubi oko 100 dlaka dnevno. Najviše dlaka opadne tokom češljanja i, nažalost, završe na pločicama u kupatilu.

Da bi ova prostorija u domu izgledala uredno, poslužite se valjkom za skupljanje dlačica i odmah pokupite vlasi koje su vam otpale tokom češljanja. Tako eliminišete mogućnost da se one “presele” u ostale delove doma, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.