U trendu

Kako da očistite kuvalo bez sirćeta: Zablistaće kao novo, nećete verovati koliko je jednostavno

Postoji alternativa, koja će pored savršeno čistog kuvala, ostaviti za sobom i lep miris

U ovo zimsko doba čaj pravimo mnogo češće nego inače, a vodu najlakše i najbrže zagrevamo u kuvalu. Topla voda koja se može zagrejati do ključanja za manje od minut može poslužiti i za kuvanje raznih jela, čišćenje doma, otčepljivanje odvoda

Ukratko, kuvalo je veoma praktičan kuhinjski aparat. Jedini problem sa njim je što što ga više koristimo, brže se formira sloj kamenca i prljavštine na njegovom dnu i zidovima. Mnogi ga uklanjaju isprobanom metodom sa sirćetom, ali to izaziva neprijatan miris. Postoji alternativa, koja će pored savršeno čistog kuvala, ostaviti za sobom i lep miris, piše Jutarnji.

Napunite kuvalo otprilike do pola vodom, a zatim dodajte punu kašiku limunske kiseline u prahu. Uključite kuvalo i nakon što provri ostavite da se malo ohladi. Zatim otvorite poklopac i uklonite mali filter sa unutrašnje strane vrata (ako ga imate).

Stavite filter na dno kuvala, koje je još uvek napunjeno nedavno prokuvanom vodom i limunskom kiselinom, zatim zatvorite poklopac i ostavite da odstoji oko 20 do 30 minuta. Nemojte ponovo ključati kuvalo: samo ga ostavite. Zatim uklonite filter iz kuvala i ostavite ga na strani. Pre nego što prospete vodu, četkom za flašu oribajte stranice i dno kuvala u slučaju da je nakupljen deblji sloj kamenca. Ako nemate četkicu za flaše, koristite kuhinjski sunđer sa drškom. Na kraju, sipajte vodu i isperite kuvalo. Ako još ima kamenca ili mrlja, pospite ih sa malo limunske kiseline. Kada se pomeša sa preostalim kapima vode u kuvalu, formiraće se pasta. Čistom krpom ili sunđerom utrljajte pastu u preostale mrlje ili naslage dok potpuno ne nestanu. Ponovo isperite kuvalo, a zatim ga do pola napunite vodom i dovedite do ključanja.

Dok se kuva, isperite filter i uklonite preostale naslage kamenca, po potrebi čačkalicom na tvrdokornim mestima. Isperite ga čistom vodom i ostavite poklopac otvoren dok se ne ohladi i osuši. Kada nije prevruće, zamenite filter i ponovo zatvorite poklopac.

Obrišite spoljni deo kuvala čistom, vlažnom krpom da biste se rešili svih mrlja. Kuvala sa plastičnim ili keramičkim eksterijerima su verovatno blistavo čisti u ovom trenutku. One od nerđajućeg čelika mogu i dalje imati neke mrlje na sebi. Da biste ih se rešili, stavite kap maslinovog ulja na krpu od mikrovlakana ili papirni ubrus i njome istrljajte kuvalo. Zablistaće kao novo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.