Kako da operete crni veš, a da ne izbledi: Primenite ova 4 trika i odeća će dugo izgledati kao nova

Haljine, suknje, majice, pantalone i košulje u crnoj boji lako se uklapaju u ostatak autfita, a njihova jedina mana je što vremenom mogu da izgube dubinu boje i da izblede.

Da vam se to ne bi dogodilo, pridržavajte se proverenih trikova za očuvanje crne boje garderobe.

1. Okrenite garderobu naopako pre pranja

Pre nego što ubacite crnu garderobu u veš-mašinu, svaki komad okrenite naopako. Naime, tokom pranja veš-mašina opušta vlakna, lomi ih i utiče na dubinu i intenzitet boje.

2. Ubacite biber u bubanj

Kad stavite naopako izvrnute komade crne garderobe u veš-mašinu, u bubanj ubacite kesicu mlevenog crnog bibera.

Biber će pokupiti ostatke deterdženta zbog kog garderoba inače biva bleđa, a prilikom uzimanja poslednje vode za ispiranje mašina će isprati i deterdžent i mrvice bibera.

3. Perite crne stvari u hladnoj vodi

Izaberite program za pranje u hladnoj vodi i vodite računa o količini deterdženta koju ćete staviti. Ukoliko perete tamnu garderobu na temperaturi višoj od 40 stepeni, ona će vremenom početi da bledi. S druge strane, višak deterdženta će takođe uticati na to da crna garderoba poprimi sive nijanse.

4. Pazite kako sušite garderobu

Sunčevi zraci prodiru u tkaninu, a crna boja dodatno privlači sunčeve zrake, pa garderoba brže i izbledi. Zato bi crnu odeću uvek trebalo da sušite dalje od direktnog izvora sunčeve svetlosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.