U trendu

Kako da pravilno presadite sobnu biljku u samo nekoliko koraka?

Održavanje biljaka na životu jedna je stvar, ali znati kada, i što je još važnije, kako presaditi biljku zahteva potpuno novi nivo znanja. Potrebni su, naravno, i pravi alati za baštovanstvo, ali to ne mora biti težak zadatak.

Prema Džojs Mast, stručnjaku koja je poznata i kao ‘majka biljkama’, postupak presađivanja sobnih biljaka može se obaviti u roku od 15 minuta.

Alati

Saksija
Oštre makaze ili makaze za obrezivanje
Sveža zemlja za biljke

Utvrdite da li je vašoj biljci potreban novi dom

Siguran znak da biljku treba presaditi je prisutnost vidljivih korena.  To je znak da je biljka vezana za koren i da joj je potrebno više prostora, kaže Mast. Još jedan znak da je biljkama očajnički potreban novi dom je curenje vode kroz posudu i njen izlazak iz drenažne rupe nakon što ih zalijete. Prema Džojs, to znači da korenje zauzima previše mesta.

Iskoristite mesto u svom domu

Ako ste ograničeni na kvadraturu u svom domu, odlučite se za otvoreni prostor poput podruma ili spoljnog dvorišta. Mast preporučuje da stavite stare posteljine umesto novina kako bi sprečili da zemlja iscuri.

Odaberite pravilnu saksiju

Kad birate novu posudu, odaberite onu prečnika otprilike pet centimetra veću od prethodne. Ako posuda bude veća od ovog ograničenja, biljka može da pati, jer višak tla može dovesti do vlaženja i oštećenja korena. Ne zaboravite da odaberete saksiju s dovoljnom drenažnom rupom i tanjirićem.

U saksiju dodajte sveže tlo za sadnju

Nakon što odaberete saksiju, napunite trećinu svežom zemljom za sadnju. Biljku izvucite iz trenutne posude i nežno je protresite. Uz pomoć oštrih makaza smanjite mrtve, kašaste ili preterano duge korene.

Presadite biljku

Postavite biljku u središte nove saksije, vodeći računa da vrh korena postavite oko dva centimetar ispod vrha posude. Napunite posudu zemljom, nabijajući zemlju oko korena i ostavljajući oko dva do pet centimetara prostora između zemlje i gornjeg ruba posude. To vam omogućuje da zalijete biljku bez prelivanja zemlje preko ivice, kaže Mast.

Zalijte biljku

Na kraju, biljku zalijte temeljno – to jest sve dok voda ne poteče s dna posude. Nakon toga, pustite biljku da se ‘odmori’, tako da se sva voda odlije iz nove posude, a zatim stavite posudu na novi tanjirić, piše Real Simple.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.