Kako da prepoznate da li je meso pokvareno: Za piletinu postoji poseban trik

Letnji meseci idealni su brže kvarenje hrane i razvoj bakterija koje lako stižu u organizam i izazivaju trovanje. Naime, tokom visokih temperatura bakterije se brže razmnožavaju, a toplo vreme skraćuje rok namirnica koje ostaju kraće sveže. Teško je biti siguran da je meso, samo zato što se nalazi na policama supermarketa ili mesare, prošlo i propisane kontrole. Takođe, teško je tvrditi da je ono ujedno i sveže, odnosno da nije pokvareno.

Kada kupujete prasetinu budite oprezni i proverite da li je meso provereno na prisustvo trihinele, s obzirom da je trihineloza bolest koja se preko svinjskog mesa može preneti i na ljude i ostaviti trajne posledice.

U nastavku vam otkrivamo na šta posebno da obratite pažnju pri kupovini mesa i kako da prepoznate da li je meso sveže ili ne. Kontrole kvaliteta mesa u Srbiji su redovne, ali nisu dovoljno detaljne.

Deklaracija

Kao i prilikom kupovine bilo kog drugog proizvoda, i prilikom kupovine mesa deklaracija je prvo na šta treba da obratimo pažnju. Sigurnije je uzeti meso domaće proizvodnje, koje je neretko i skuplje, ali za to postoje razlozi. Kupovinom mesa domaće proizvodnje umanjujete šanse da je meso staro. Prema Pravilniku o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane za meso i proizvode od mesa predviđeno je da se na deklaraciji pored naziva proizvoda mora naći i informacija o prisutnosti dodate vode.

Boja mesa

Boja mesa je osnovni test kojim se može otkriti da li je ono pokvareno, bez obzira na to što naznačeni rok trajanja nije prošao. U nastavku vam otkrivamo osnovne razlike u bojama koje bi trebalo da imate na umu.

Svinjetina

Ustaljeno je mišljenje da kvalitetno meso ima jarkocrvenu boju. Međutim, to nije njegova prirodna boja, već je rezultat izlaganja svetlosti i vazduhu.

Ako je mleveno meso vakumirano, njegova boja bi trebalo da bude ljubičasto-crvenkasta. Meso tamnije boje govori da je reč o starijoj životinji. Ipak, to ne znači da je meso pokvareno. Uopšteno, crvena boja se povezuje s tim da je meso starije. U savršenim uslovima, svinjetina treba da ima roze-sivkastu boju. Meso nikako ne sme biti lepljivo.

Piletina

Kod pregleda piletine obratite pažnju na delove oko kostiju. Ti delovi ne smeju biti tamniji, a prsna kost bi trebalo da bude elastična. Svežu piletinu najbolje ćete prepoznati po svetlijoj boji i neutralnom mirisu.

Junetina

Junetina je pak prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa trebalo bi da bude prošaran tankim, a ne širokim žilicama. Žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija. Primetite li na junetini sivkaste ili crne delove nemojte nikako kupovati meso. Ovo pravilo treba poštovati bez obzira da li kupujete goveđe stekove, veće komade mesa ili neki drugi posebni deo govedine. Kod mlevenog mesa je mogućnost prevare najveća. Iz tog razloga najbolje je tražiti da mesar samelje meso pred vama.

Jagnjetina

Kod jagnjetine meso bi trebalo da bude svetloružičaste boje, a po teksturi čvrsto kao i junetina. Ako je jagnje bilo zamrzavano, tada je miris smanjen ili ne postoji, prenosi Agromedia.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.