U trendu

Samo ovako možete da prepoznate kvalitetno i čisto maslinovo ulje

Iako skoro da ne postoji flaša maslinovog ulja na kojoj ne piše da se radi o “100 odsto čistom ulju”, stručnjaci upozoravaju da to često nema mnogo veze sa istinom.

Doktorka Kortni Svon kaže da kupovne marke maslinovog ulja nisu ni blizu istog kvaliteta, kao i da čak 75 do 80 odsto proizvoda na policama radnji nema veze sa onim što na njima piše.

“Čak i ako na flaši ulja piše da je 100 odsto maslinovo ulje, to ne mora nužno da bude tako jer proizvođači i trgovci zbog uštede često u maslinovo dodaju sojino ulje, ulje kanole i suncokretovo ulje”, kaže Svon.

Kako da znate da li je maslinovo ulje zaista čisto?

“Dve stvari su karakteristične. Kada ga sipate, treba da bude baš tamnozelene boje, a kada ga probate, ukus treba da bude izrazito oštar”, navodi doktorka.

Ona takođe ističe da, iako je i dalje važno da na flaši piše “100 odsto maslinovo ulje”, ne treba, svakom brendu verovati na reč, pa je dobro dodatno istražiti pre kupovine.

“Dobro maslinovo ulje ne poboljšava samo ukus jela već može tokom godina da poboljša i zdravlje, jer je prepuno zdravih masnoća, antioksidanasa i vitamina i znatno je manje prerađeno od mnogih drugih”, zaključila je Svon.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar