Kako da se rashladite, ali i uštedite struju: Tri ključna saveta za korišćenje klima uređaja

Vruće letnje dane ponekad je nemoguće izdržati bez klima uređaja. Međutim, cjelodnevni rad rashladnih sustava znači i veće račune za struju. Ipak, postoje načini da se to izbjegne. Ovo je nekoliko načina racionalnog i optimalnog korištenja klime – kako da se rashladite, ali i uštedite struju.

Za održavanje prostorije u kojoj boravite prijatnom, stručnjaci savetuju da temperatura klime bude postavljena na 24-25 stepeni Celzijusa. Međutim, savet je i da se pažljivo bira način rada uređaja. Ako dobro postavite klimu, to vam može značajno umanjiti potrošnju struje i račune, piše N1.

Postavljanje temperature

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih klima troši više struje jeste prenisko postavljena temperatura. Statistički podaci pokazuju da većina korisnika postavlja svoje klima uređaje na 21 do 23 stepeni Celzijusa.

Ipak, stručnjaci i portali koji se bave belom tehnikom savetuju da klima bude postavljena na 24 ili 25 stepeni, tvrdeći da će i zbog te male razlike u temperaturi i dalje biti prijatno u prostoriji, ali da je štednja struje u tom slučaju sigurna. Računi time mogu biti umanjeni za čak 10 do 25 posto.

Stručnjaci upozoravaju i da treba voditi računa gde je postavljen termostat. Taj deo uređaja veoma je osetljiv na toplotu koju emituju televizori, računari i drugi električni uređaji, pa je preporučljivo da se klima montira dalje od njih, jer će protivnom, kompresor raditi duže.

Izbor načina rada

Za razliku od starijih klima uređaja, koji su imali samo osnovne funkcije hlađenja odnosno imali su tri opcije hlađenja – nisko, srednje i visoko, novije klime imaju više opcija načina rada.

Bez obzira jesu li u pitanju standardne klime, prozorski modeli ili prenosni klima uređaji, svaki ima način hlađenja (Cool Mode).

U ovom načinu AC kompresor radi na postavljenoj temperaturi i brzini ventilatora koja odgovara tom nivou. To znači da potencijal za uštedu električne energije zavisi od temperature na kojoj se koristi klima uređaj.

Fan Mode (način rada ventilatora), kao što naziv kaže, označava rad samo ventilatora, dok je kompresor isključen. Na taj način se ostvaruje i značajna ušteda u radu. Ipak, ovaj način ne omogućava dodatno rashlađivanje prostora.

Dry Mode (suvi način) je posebno koristan za gradove koji su bliže moru i imaju visok procenat vlage u vazduhu. Ali, on je odličan za upotrebu i u kontinentalnoj klimi danima kada je vlažnost u vazduhu visoka. Stručnjaci kažu da se zahvaljujući ovoj opciji otklanja višak vlage i vazduh u prostoru čini zdravijim.

Ujedno – korištenjem tog načina, štedi se energija, jer ventilator i kompresor rade manjim brzinama.

Održavanje rashladnih sistema

Redovno čišćenje klima uređaja, navode stručnjaci, ima višestruki značaj.Prema istraživanjima, jedinica prosečno godišnje izgubi 5 posto svoje efikasnosti ukoliko se ne održava – što dovodi do bržeg trošenja.

Neefikasni rad dovodi i do povećanja troškova električne energije jer je potrebno više vremena da se postigne zadata temperatura. Filteri sakupljaju prašinu i druge štetne materije, pa ako se ne čiste dolazi do smanjenog protoka vazduha. Zato je potrebno pažljivo pranje svakih mesec dana.

Održavanje podrazumeva i angažovanje profesionalaca. Pred-sezonski servis klima uređaja obuhvata detaljnu proveru celokupne kako spoljne, tako i unutrašnje jedinice, a po potrebi i punjenje freona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.