U trendu

Kako da skuvate ručak tokom letnje žege: Ovi mali trikovi će vas spasiti vrućine

Svima nam je poznata tamna strana kuvanja leti – vrućina. Olakšajte sebi ovaj period uz pomoć malih saveta LifePressa.

Nećemo vam govoriti da kupujete gotova jela, da se hranite u restoranima i da živite od brzih zakuski. Želimo da pričamo o pametnim strategijama bez velikih troškova sa zdravom hranom na stolu.

Ovo ne mora da bude opterećujuće kako zvuči. Zapišite na papir bar 20-tak letnjih recepata – brzih, lakih za spremanje – oni koje vaši ukućani vole. Izračunajte šta vam treba od sastojaka za sva ta jela, pregledajte ponude marketa, napravite spisak i krenite u kupovinu. Pogledajte i prognozu vremena – što da ne! Tokom predstojećeg vrućeg perioda sigurno će biti par dana kada ćete moći uključiti rernu ili napraviti neki obrok uz šporet.  Takođe, mnoge domaćice leti porane, pa skuvaju ručak dok ne ugreje.

Sve osim rerne

Razmislite o alternativnim načinima kuvanja. Večera uz vatru u dvorištu ili na izletu (zamotajte, recimo, gljive sa malo soli ili krompir u aluminijumsku foliju i stavite na žar); roštilj, električna tava (u njoj možete pripremati gulaše, čorbice, sataraš, pa i neke slastice)

Bez kuvanja

Osvrnite se na mnoštvo recepata za koje vam uopšte nije potrebno uključivanje šporeta niti loženje vatre. Salate sa sirom, prelivi, umaci (izmiksani u blenderu), smoothie sa žitaricama za doručak, jogurt sa svežim povrćem, … (6 načina da se osvežite jogurtom ovog leta)

A, kada kuvate, …

Kada već morate uključivati šporet neka to bude planski. Recimo, skuvajte piletinu i odvojite od kosti i čuvajte je frižideru, pa posle komadiće mešajte sa povrćem, pavlakom i jogurtom. Slično možete i sa komadićima pečene piletine, govedine ili svinjetine, koje treba samo preliti dobrim sosom i služiti uz hladan sir i svežu salatu sa limunom i malo morske soli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar