U trendu

Kako da uštedimo još malo? (2)

Štednjom (koja nam nije baš svojstvena) možemo smanjiti troškove u domaćinstvu, ali i prištedeti energiju za buduće generacije. Uz sve to, možemo pomoći u očuvanju životne sredine.
Štedite prilikom pranja posuđa. Sudove perite toplom vodom i po mogućnosti operite više suđa u jednom velikom sudu, a onda ih ispirajte hladnom. Mašina za pranje suđa može uštedeti struju i toplu vodu ukoliko se ispravno koristi, to jest ako je uključujete kad je puna prljavih sudova, a ne za nekoliko tanjira ili čaša.
Štedite ulaganjem u izolaciju kuće. Mada je to u startu dodatni trošak, novac će vam se vraćati iz godine u godinu jer ćete plaćati manji račun za struju ili neki drugi energent za grejanje; uz to će vam i klima-uređaj manje raditi.
Štedite prilikom pranja veša. Veš-mašinu uključujte samo kad je puna. Koristite deterdžente koji mogu da operu veš na nižim temperaturama i iskuvavajte samo kad imate dovoljno veša za to.
Dok peglate, takođe možete štedeti. Sortirajte veš prema materijalima, peglajte prvo na nižim temperaturama pa na sve višim, a ako pravite pauzu u peglanju, isključujte peglu.
Korišćenje mikrotalasne rerne za podgrevanje hrane, kao i za pripremanje jela takođe štedi struju, a samim tim i kućni budžet.
Uređaje poput televizora i monitora, DVD plejera i sličnih ne ostavljajte u stendbaj režimu – i tako troše struju.
Štedite kupovinom energetski efikasnih uređaja. Kada kupujete uređaje, kupujte kvalitetne. Obratite pažnju na energetski razred u kom uređaj radi. Što je razred bolji, uređaj je skuplji, ali je veća i ušteda u potrošnji energije koju ostvaruje. Takođe, pokušajte da kupujete uređaje renomiranih proizvođača, jer bi to trebalo da vam obezbedi njihovu trajnost.
Štedeti se može na još mnogo načina. Sigurni smo da će vam ovi saveti pomoći da razmišljate u dobrom pravcu i pronađete još neke načine za uštedu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar