Kako da vam cvetovi orhideje što duže traju: Cvećar otkrio trik pomoću kog će biti raskošni nedeljama

Mali saveti za održavanje orhideje

Sa negom orhideja nema kompromisa, važno je mesto na kome je držite, dinamika zalivanja i količina vode, ali jedan trik koji će omogućiti da njeni cvetovi i listovi duže opstanu i ne osuše se, malo je poznat.

Iskusni cvećari tvrde da je ključ u providnim saksijama koje su od što tanjeg materijala.

Primetićete da se one u tankim plastičnim i providnim saksijama i kupuju, ali ih većina u domaćinstvima drži u ukrasnim, više dekorativnim nego korisnim saksijama.

– Orhideje je najbolje ne presađivati iz plastične saksije u kojoj se nalazi kada je kupite, već ih sa tom saksijom staviti u druge providne saksije, od što tanjih materijala, idealno bi bilo od stakla – kaže za Telegraf cvećarka Slađana Balešević.

Ona objašnjava da je razlog vrlo jednostavan.

– Poznato je da orhideje vole svetlost, ali pogrešno je misliti da je ona potrebna samo delu koji se nalazi iznad saksije, odnosno listovima i cvetu. I korenu ovog cveta potrebna je svetlost, ali ne direktna sunčeva – otkriva trik Balešević.

– Pored toga što ćete ih držati u providnim saksijama, vodite računa da i prostor između originalne i nove saksije bude dovoljan za protok vazduha, kako ne biste ubrzali propadanje ovog delikatnog cveta – zaključuje cvećarka, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.