U trendu

Kako da vam paradajz dugo ostane svež i sočan: Jednu grešku prave skoro svi

Mnogo se govorio o činjenici da paradajz godinama unazad nema isti ukus i da je izgubio prepoznatljivu sočnost i miris, ali i sa paradajzom koji nam je dostupan na pijacama i u marketima pravimo neke greške zbog kojih brže propada i kvari se.

Ako ostavimo po strani pitanje da li svež paradajz treba držati na kuhinjskom pultu ili ga čuvati u frižideru, činjenica je da mnogi radije drže ove sočne letnje plodove na niskim temperaturama, zaštićenim od muva, brzog kvarenja i vrućine

Bez obzira da li je u planu da ga dodamo u salate ili sendviče ili da od njih napravimo sos koji će sva moguća jela učiniti mnogo ukusnijima, često se dešava da paradajza previše kupimo na pijacama jer jednostavno ne možemo da mu odolimo. Zato su nam uvek potrebni saveti kako da paradajz što duže zadržimo u što boljem stanju, kako ne bi prerano počeo da truli ili izgubi ukus.

Naravno, kako dani prolaze, voće dalje sazreva, stoga odložite paradajz sa stabljikom nadole. Kada ga tako skladištite, vazduh više neće tako lako cirkulisati oko stabljike, što zapravo predstavlja tačku od koje paradajz najlakše može da počne da truli. Isto pravilo važi i ako više volite da paradajz držite na kuhinjskom pultu na sobnoj temperaturi, a on će zadržati čvrstinu i slatkoću.

Takođe, peteljka se može zalepiti i sa malo selotejp trake, jer se time postiže isti efekat kao kada se paradajz drži sa peteljkom nadole – stvara se jedinstvena barijera koja sprečava bakterije i buđ da prodru u plod. Takođe, za puniji ukus, ne zaboravite da paradajz izvadite iz frižidera barem sat vremena pre konzumiranja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar