Kako da vam petunije raskošno cvetaju u slapovima: Baštovani otkrili tajnu za saksiju punu pupoljaka

Ovo cveće voli sunce i vodu, ali postoje 4 uslova da petunije raskošno cvetaju u slapovima

Petunije su veoma popularno cveće u našim baštama, rastu kao letnje jednogodišnje biljke, većina ima velike cvetove, ali da bi saksije bile bujne i raskošne, morate da poslušate 4 saveta iskusnih baštovana.

Nađite im dobro mesto

U saksije u koje treba da posadite petunije dodajte oko 20 cm zemlje i to pokrijte sa oko 5 cm komposta. Nađite im dobro mesto i dobro drenirano zemljište. Petunije moraju biti na mestu koje najmanje šest sati dnevno dobija direktnu sunčevu svetlost.

Zalivajte ih umereno

Zalivajte petunije jednom nedeljno, ali tako što sipate vodu oko biljke i da dovoljno navlažite gornjih 15 cm zemlje. Izbegavajte zalivanje iznad biljke jer to može smanjiti broj cvetanja. Zalivajte blizu osnove biljaka tako da cvetovi i latice ostanu suvi.

Uklanjajte im gornje listove

Skidajte listove i zaperke na petunijama nakon što porastu preko 15 cm, osim kod sorti milliflora. Skidanjem gornjih listova podstičete formiranje stabljike i cvetnih pupoljaka, te pravite mesta za stvaranje pupoljaka. Odrežite cvetove nakon što uvenu ili precvetaju da biste podstakli da se formiraju novi pupoljci.

Nahranite ih

Bilo koji tip ili sortu petunije da odlučite da gajite, potrebna im je prihrana, ako želite da imate raskošne saksije pune cveća. Đubrivo treba dodati odmah čim se poseje seme, ali treba sa tim nastaviti i nakon što biljka poraste. Nanesite balansiranu mešavinu vodorastvorivih đubriva u saksiju svake tri nedelje, počevši od sredine jula, ili onda kada petunije počnu da cvetaju i šire se, piše agromedia.rs. Odrasle biljke đubrite azotnim i fosfatnim đubrivima, naizmenično sa običnim zalivanjem. Đubrivo koje sadrži gvožđe u sebi koristi se kada lišće petunija počne da dobija žutu boju, a radi se sa 5 do 7 dana pauze. Fosfati se koriste za poboljšanje izgleda petunija. Sa ovim đubrivima ona postaje šarenija i bujnija.

(Sensa)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.