U trendu

Kako da vas frižider i zamrzivač duže služe: Rešite se mukotrpnog otapanja i buđi uz 3 genijalna trika

Ne postoji domaćica koja voli da čisti zamrzivač pun leda. Pre svega, treba sačekati da se led otopi, potom pokupiti vodu, a onda sledi najteži deo posla – ribanje unutrašnjosti.

Hladan vazduh neprekidno cirkuliše unutar zamrzivača. Ukoliko topao ili vlažan vazduh dospe u zamrzivač, na mestu njegovog kontakta s hladnim vazduhom stvara se sloj leda.

Srećom, postoje tri jednostavna trika pomoću kojih možete da sprečite stvaranje leda u zamrzivaču.

1. Ulje

Sve što treba da uradite jeste da zamrzivač očistite od leda, a potom da zidove, police i sve druge elemente premažete uljem.

Na taj način stvorićete klizavu površinu na kojoj naslage leda neće moći da se formiraju. Ovaj postupak traje samo nekoliko minuta, a sprečiće sve vaše muke sa šerpama ispunjenim toplom vodom, brisanjem i mukotrpnim razbijanjem leda koji se konstantno taloži.

Isailović Nebojša elektrotehničar za termičke i rashladne uređaje za naš portal naglašava da nikada nije čuo ovu tehniku, ali veruje da premazivanje uljem ne može da naškodi zamrzivaču.

– Ovaj posao radi više od 37 godina i prvi put čujem za ovo. Ukoliko se stvaraju velike naslage leda, onda definitivno nešto nije u redu sa zamrzivačem. Ukoliko je zamrzivač samootapajući za ovom tehnikom nema potrebe – objašnjava Nebojša.

2. Čvrsto zatvorite namirnice

Da biste smanjili količinu vlažnosti u frižideru uvek dobro zatvarajte namirnice. Najbolje je da koristite kese sa zip zatvaračem ili posude sa poklopcem. Iz kesa istisnite što više vazduha pre stavljanja u frižider.

– Ovo posebno važi za novije frižidere i zamrzivače koji rade slično kao klima, jer hrana koja je izložena vazduhu veoma brzo može da se pokvari – ističe Isailović.

3. Novine

Prema rečima našeg sagovornika, trik sa novinama je najbolji i najstariji, i kako kaže, sa njim nema greške.

– Kada ljudi čiste zamrzivač jer ne planiraju da ga koriste određeni period, uvek ga ostave malo otvorenog kako se ne bi pojavila buđ i najčešće stave kabl od zamrzivača. Međutim, nisu svesni da tako oštećuju isti, a samim tim i zamrzivač. Najbolje je da iskoristite stare novine. Sve što treba da uradite je da očistite zamrzivač, ubacite novine, nema potrebe da ih lepite za zidove, i zatvorite zamrzivač – zaključuje Nebojša.

Kako kaže, novine će pokupiti svu vlagu, buđ se neće pojaviti, a ni neprijatni mirisi, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar