U trendu

Kako da veš zamiriše i bude savršeno čist: Ove sjajne trikove za pranje svako mora da zna

Iako se ponekad čini nemoguće, uz nekoliko praktičnih saveta možete postići da vaše rublje uvek zamiriše i da se na kraju napornog dana zavučete u mekanu, čistu i mirisnu posteljinu.

Kako bi pranje odeće postala aktivnost koja ne oduzima puno napora i nerava, postoji nekoliko trikova pomoću kojih se možete jednostavno radovati rezultatu iz mašine.

Svi žele imati čisto, mirisno i mekano rublje.

Nekoliko saveta koji će rublje izbeliti i učiniti ga mirisnim

Vodica za ispiranje usta

Kako bi mašini produžili vek trajanja potrebno ju je redovno čistiti i dezinfikovati. Iako postoje na tržištu posebna sredstva koja služe za to, iste rezultate možete postići i s pola čaše vodice za ispiranje usta tako što ćete je sipati u odeljak za deterdžent i pokrenuti uobičajeni ciklus pranja. Uradite to u mašini bez rublja, i tako uklonite gljivice, plesan i bakterije.

Vrećice za čarape

Svi su iskusili gubitak čarapa u mašini. Da biste to izbegli najbolje je tokom pranja koristiti posebne vrećice za čarape.

Izbeljivanje aspirinom

Belo rublje često po sebi ima žute mrlje i sive tonove kojih se možete rešiti tako što ćete staviti nekoliko šumećih tableta aspirina u bubanj s odećom i pokrenuti pranje.

Peglajte odeću dok je vlažna

Peglanje možete ubrzati i učiniti ga lakšim ako krenete da peglate dok je odeća još vlažna jer je na taj način lakše izravnati nabore. Ako je odeća suva pre peglanja, poprskajte je s malo vode.

Razvucite stisnutu odeću dečjim šamponom

Dečji šampon ili regenerator mogu pomoći da raširite odeću koja se stisnula u pranju. Toplu vodu sipajte u lavor i dodajte malo šampona i promešajte. Ubacite stisnuti komad odeće i pričekajte 15 minuta, potom uz pomoć peškira ocedite odeću i postavite na njega odevni predmet. Vlakna bi trebalo da se izravnaju i vratite u prvobitno stanje.

Beli veš bez omekšivača

Beli veš perite bez dodataka za pranje. Koristite prašak za rublje, a ako želite da odeći isključivo vratite belinu operite je samo s izbeljivačem.

Koristite loptice za pranje odeće

Stavite nekoliko loptica za pranje u mašinu, one će smanjiti statički elektricitet.

Mrlje uklonite penom za brijanje

Malo pene za brijanje stavite na mrlje od šminke i uobičajeno operite odeću.

Kape i kačkete ne perite u mašini

Kačkete i kape perite u mašini za pranje posuđa. Stavite ih na gornju policu mašine i pokrenite uobičajen ciklus pranja. U mašini za pranje veša one će izgubiti svoj oblik, što će ih vremenom uništiti.

Tvrdokorne mrlje uklonite fenom za kosu

Mrlje od zemlje, soka ili trave zagrejte fenom, a potom nanesite i utrljajte malo deterdženta. Zatim, odeću ubacite u mašinu za pranje rublja i operite.

Suvi peškiri ubrzavaju sušenje veša

Prilikom kačenja veša, između svakog reda odeće okačite red suvih peškira koji će privući vlagu i time ubrzati sušenje. Takođe, možete omotati željeni odevni predmet u suvi peškir i ubaciti ga u sušilicu rublja ili na centrifugu u mašini, piše 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.