Kako da za 100 dinara očistite buđ u kupatilu: Niko se ne bi setio, a rešenje je krajnje jednostavno

Ovaj prizor svima smeta – ali postoji lek

Buđ u kupatilu može biti tvrdokorna pojava koja izaziva estetske i higijenske probleme. Crne mrlje koje se najčešće pojavljuju na fugama između pločica ili oko ivica kade ili tuš kabine, mogu biti izvor iritacije za oči, nos i grlo, a udisanje njihovih spora može izazvati razne alergijske reakcije i disajne probleme.

Evo nekoliko korisnih saveta kako se efikasno rešiti buđi i održati kupatilo čistim i zdravim.

Kupatilo je idealno stanište za buđ zbog visoke vlažnosti i nedostatka provetravanja. Prva linija odbrane je promena ovih uslova. Preporučuje se otvaranje prozora ili vrata tokom tuširanja radi provetravanja prostorije. Ako to nije moguće, korišćenje ovlaživača ili ventilatora tokom tuširanja može pomoći u smanjenu vlage. Održavanje higijene je ključno za sprečavanje rasta buđi. Očistite pločice, kadu i umivaonik redovno kako biste uklonili ostatke sapuna i vode koji mogu privući buđ. Peškire osušite izvan kupatila, a zavese na tuš kabini birajte od materijala koji manje zadržava vlagu.

Efikasno čišćenje

U borbi protiv buđi, voda i krpa od mikrovlakana su vaši najbolji saveznici. Ukoliko su mrlje tvrdokorne, možete koristiti sredstva za čišćenje koja sadrže manje agresivne hemikalije. Ako ni to ne deluje, možete pribegnuti izbeljivaču koji se može pronaći za 100 dinara u svakoj prodavnici. Ali, postoji još jedno rešenje.
Da biste napravili delotvornu tečnost za čišćenje buđi sve to vam treba – se već nalaze u vašem domu.

Potrebno je samo da pomešate sledeće sastojke:

  • 1 šolja vode,
  • 1 šolja alkoholnog sirćeta,
  • kašičica sode bikarbone i
  • sok od pola limuna.

Kada pomešate sve ove sastojke, dobijenu tečnost sipajte u bočicu sa raspršivačem i poprskajte direktno na površinu zahvaćenu buđi. Nakon toga, ostavite da odstoji 10-15 minuta, a zatim oribajte sunđerom tretirano mesto. Na kraju, isperite sve vrućom vodom i prebrišite suvom krpom.

Preventivne mere

Ako se buđ stalno vraća ili je već prodrla ispod pločica, možda je vreme za promenu silikona oko ivica kade ili čak renoviranje kupatila. Birajte materijale koji su otporni na buđ kako biste dugoročno sprečili njen povratak.
Buđ u kupatilu može biti dosadan problem, ali primenom ovih saveta možete održati svoj prostor čistim, zdravim i bez buđi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.