Kako da zalivate cveće tokom letnjih meseci: 6 saveta zlata vrednih

Posebnu pažnju zalivanju biljaka posvetite tokom velikih vrućina i sušnih perioda

Zalivanje biljaka čini se jednostavno, ali s tim se mnogi koji neguju cveće muče. Zbog toga postoje mnoga pravila, kojih se treba tačno pridržavati i koja određuju kada, koliko često i kojom količinom vode treba zalivati biljku.

Jednom kada počnete da se pridržavate ovih saveta, biljke vam više neće propadati. Posebnu pažnju im posvetite u toku leta, velikih vrućina i sušnih perioda, jer mnoge biljke ne mogu da prežive bez veće količine vode.

1. Vodite računa o temperaturi vode

Voda sobne temperature bolja je od tople ili hladne. I topla i hladna voda mogu da oštete biljke i zato je najbolje da napunite veći sud ili kantu za zalivanje i uvek vodu imate spremnu.

2. Pratite znakove prirode

Nije svakoj biljci potrebna ista količina vode, pa pratite znakove iz prirode koliko zalivanja traži vaša biljka. Važno je da znate i iz kog podneblja koja biljka potiče, jer je to dobar pokazatelj za zalivanje.

3. Vodite računa o tajmingu

Zalivanje ujutru je poželjnije nego uveče. Tako biljke imaju prilike da se suše i voda brže isparava u toku dana kada su temperature više.

4. Obratite pažnju i na ostale faktore

Ukoliko je tlo suvo, listovi počinju da žute, pa je biljci možda potrebno više vode. Ako vode ne poboljša stvar, treba prilagoditi temperaturu ili nivo svetlosti koju biljka dobija. Za balkonsko cveće to znači premeštanje u polusenovito mesto.

5. Veliki zahtevi

Prolećno-letnja suša nije uvek vidljiva oku, a može da izazove veliku štetu biljkama. To je vreme kada biljke najviše rastu, razvijaju se korenje i listovi, otvaraju se cvetovi. I tada je biljkama potrebno najviše vode.

6. Najbolja metoda

U cvetnim baštama je, ukoliko nemate sistem za navodnjavanje, najbolje da pustite vodu da teče u tlo i da se dobro natopi.

Zalivanje crevom dobro je samo ukoliko cveće polivate tik uz koren. Nikada vodu ne sipajte po lišću, jer cveće to ne voli, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.