U trendu

Kako da znate da li je sodi bikarboni istekao rok trajanja?

Soda bikarbona može se koristiti za skoro sve, od kuvanja do čišćenja, ali i ona ima rok trajanja.

S obzirom na to da je primena sode bikarbone veoma široka, važno je znati da li je njen rok trajanja još uvek valjan. Srećom, postoji vrlo jednostavan način koji otkriva da je vreme da otvorite novi paketić sode bikarbone.

Važno je napomenuti da što je soda bikarbona svežija, to je njena efikasnost u receptima veća. Jednom kada se kutija sode bikarbone otvori, ima rok trajanja oko šest meseci do godinu dana.

Ako slučajno nađete neotvorenu kutiju, velika je verovatnoća da je i sadržaj i dalje dobar, čak i ako je istekao rok trajanja (obično oko 18 meseci od trenutka kada je puštena u prodaju).

Kako znati da li je soda bikarbona i dalje dobra i efikasna?

Ovo je najjednostavniji način kojim ćete to otkriti: u nekoliko kapi kisele tečnosti, poput limunovog soka ili sirćeta dodajte kašiku sode bikarbone.

Ako smesa odmah i jako počne da peni, soda bikarbona i dalje je dobra za pečenje. Ako reakcija izostane, soda je izgubila moć dizanja i trebao bi je zameniti novom, neotvorenom kutijom. Novo pakovanje sode bikarbone držite na hladnom i suvom mestu.

Staru, nepotrošenu sodu bikarbonu nemojte bacati. Iako više nije pogodna za pripremu hrane i dalje se može koristiti za čišćenje. Odlična je za nežno ribanje površina kuhinje i kupatila, a od nje, na primer, možete napraviti odličnu pastu od sode i vode ili ukloniti neprijatne mirise u frižideru, piše N1.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar