U trendu

Kako i koliko ČESTO treba da PEREMO PEŠKIRE? Kada čujete odgovor ostaćete u šoku! (video)

Peškiri koje svakodnevno upotrebljavamo su plodno tlo za razmnožavanje gljivica i bakterija, što je sasvim dovoljno da razmislite o učestalosti njihovog pranja.

Iako vam većina klica neće naškoditi, treba uzeti u obzir činjenicu da se veoma brzo razmnožavaju, posebno na mokroj površini.

Dakle, koliko često treba da menjate peškire?

„Zavisi za šta ih koristite. Ako je to peškir za telo koji možete potpuno da osušite, kao na radijatoru, ne više od tri puta“, rekao je patolog i mikrobiolog Filip Tierno sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Njujorku.

„Trebalo bi češće da perete male peškire koje koristite da obrišete ruke. Lakše se prljaju jer ih koristimo nekoliko puta dnevno, pa ih treba menjati svaki dan. Ako se iz peškira širi neprijatan miris, to je znak da su se na njemu namnožili mikrobi i da ga treba oprati“, kaže Tierno.

On objašnjava da su peškiri idealno mesto za razmnožavanje klica jer sadrže niz povoljnih uslova za njihov rast: vodu, visoku temperaturu, kiseonik, hranu i neutralni pH faktor, a ljudsko telo je idealan davalac dobrih uslova života za bakterije.

Specijalne peškire za lice treba menjati onoliko često koliko i peškire za telo, što znači tri puta pre ponovnog pranja, jer mogu da sadrže tragove šminke, losiona ili ulja, a koristite ih na očima i usnama.

Posebnu pažnju treba obratiti na pranje peškira ako neko u kući ima prehladu ili grip.

Prilikom pranja u mašini za pranje veša birajte program sa najvišom temperaturom vode, jer se jedino tako mogu uništiti klice i bakterije.

Tierno podseća i da se podrazumeva da svaki ukućanin u kupatilu ima svoj set peškira – za ruke, telo i lice i da dvoje ili više ljudi nikada ne smeju da dele isti peškir.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar