U trendu

Kako milion malih zvončića: Ovaj prelepi cvet impresivno izgleda u visećim korpama (foto)

Jedan od cvetova koji cvete bez prestanka od proleća pa sve do prvog mraza je predivna kalibrahoja (Calibrachoa). Ona je najlepši ukras visećih korpica s cvećem, a svoju popularnost stekla je relativno kasno, tek početkom ovog veka.

Cvet koji krasi balkone, terase i prozore zapravo je deo porodice Solanaceae, što bi značilo da je rođak petunije.

Zanimljivo je da je ipak u bližem srodstvu s paradajzom, krompirom i patlidžanom, a širom sveta je poznat pod nazivom million bells, odnosno milion zvončića.

Mnogi će, kad je ugledaju, pomisliti da se radi o minijaturnoj petuniji, ali između ova dva cveta postoje očigledne razlike.

Zvončići su puno sitniji od petunije, ima ih dosta više i otporniji su na vrućinu. Ovaj cvet definitivno može zameniti petuniju jer zahteva manju brigu, a izgleda jednako efektno.

Cvetovi nalik malenim zvončićima dolaze u celoj paleti boja. Možemo ih pronaći u boji lavande, plavoj, ružičastoj, crvenoj, magenta, žutoj, narandžastoj, koralnoj i beloj, a postoje i ukršteni primerci koje krase razne šare, poput ružičaste i bele kombinacije koja će sve poglede privlačiti na vaš balkon.

Ako vam se dopao ovaj impresivni cvet koji podseća na petuniju, pročitajte nekoliko saveta koji će vam pomoći da ova biljka uspe i krasi vaš dom od prvih zraka sunca pa sve do prvog mraza, prenosi Zadovoljna.hr.

Biljci milion zvončića potrebno je jako puno svetla kako bi bila ovako lepa i zdrava. Ako je stavite na senovito područje rast će se zaustaviti, a ona će izgledati bledo i neće postići svoj puni potencijal.

Iako joj je tokom leta potrebno dosta vode, ipak treba biti posebno oprezan kako biljku ne bismo previše zalivali. Osetljiva je na previše vlage jer vrlo lako može dobiti gljivičnu bolest koja bi je mogla uništiti. Tada propada koren, a biljka žuti.

Treba paziti na biljne vaši koje  često napadaju milion zvončića.

Dobro je koristiti tečno đubrivo koje je odlična za ovu vrstu biljke. Prihranu treba dati mesec dana nakon presađivanja – jednom nedeljno.

Preveli cvetovi trebali bi se ukloniti, ali to nije od krucijalne važnosti za preživljavanje biljke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar