U trendu

Kako napraviti prirodno đubrivo za cveće: 3 stvari koje inače bacate vaše biljke obožavaju

Prirodno đubrivo za cveće koje vas neće koštati ni dinara

Za kvalitetno, bujno i zdravo cveće neophodna je posebna nega. To ne znači da bi trebalo da svakodnevno trošite sate oko vaših cvetnica, ali kvalitetno zemljište, prigodno đubrivo, zalivanje se podrazumeva.

Iako se na tržištu mogu pronaći razna đubriva i preparati za prihranu cveća, možete ih u potpunosti izbeći i napraviti kod kuće, neće vas koštati ni dinara.

Pravljenje đubriva u kućnoj radinosti ima višestruke benefite, jer ćete na taj način iskoristiti i stvari koje biste inače bacili, poput ljuske od kikirikija, kora od citrusa i šargarepe.

Ljuske kikirikija

Ljuske kikirikija držite u vodi nekoliko dana, da omekšaju. One se razgrađuju sporo, ali su veoma korisne i sadrže mnogo hranljivih materija i poboljšavaju rastresitost zemlje.

Omekšale ljuske izmešajte sa zemljom za cveće i tu posadite vaše cvetnice.

Kora citrusa

Kore pomorandže, grejpfruta, limuna, mandarina, klementina su bogate vitaminima i mineralima. Za ovaj deo citrusa se kaže da je prava riznica kalijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa i natrijuma.

Kore potopite u hladnu vodu i ostavite da odstoje minimum 24 sata, kako bi izgubile veći deo prirodne kiselosti, te se lakše razgradile pomoću mikroorganizama iz tla.

Pospite kore oko biljke i zatrpajte zemljom.

Kora šargarepe

Deo kore na šargarepi koji ljuštimo je njen najbolji i najkvalitetniji deo, jer su tu koncentrisane hranljive materije.

Ukoliko ipak nemate nameru da je konzumirate, isecite je na krupne komade i rasporedite po žardinjerama na terasi, u podnožju sobnih biljaka ili u vrtu.

Kora ovog zdravog korena bogata je vlaknima koja omekšavaju zemlju, kao i dragocenim mineralima kao što su kalijum, bakar, mangan, veoma korisnim za zdravlje biljaka, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.