Kako očistiti ekran televizora? Ova sredstva nikako ne koristite

Većina ljudi TV koristi svakodnevno, pa je stoga važno redovito brisati prašinu i čistiti ih. Međutim, koristite li pogrešne metode čišćenja, lako možete nepopravljivo oštetiti skupi kućanski aparat, prenosi HomesAndGardens.

Dakle, iako je važno znati kako pravilno očistiti TV, isto tako je važno znati šta treba izbegavati prilikom čišćenja i koja sredstva nikako ne smete koristiti.

1. Izbegavajte jaka hemijska sredstva za čišćenje

– Iako se proizvodi koji se prodaju za staklo i unutrašnje površine mogu činiti kao dobra opcija za čišćenje televizora, šanse su da će ti proizvodi uvek učiniti više štete nego koristi. Ova hemijska sredstva za čišćenje obično sadrže materije kao što su alkohol, amonijak i benzen koji će ukloniti sloj namijenjen za sprečavanje blještavila TV aparata – kaže Dženifer Ebert, zamenica urednika Homes & Gardens.

Takođe, izbegavajte proizvode koji sadrže aceton. Ako odlučite da koristite sredstvo za čišćenje koje se prodaje na tržištu, uvek se odlučite za ono bez navedenih hemikalija ili bilo koje vrste abraziva. Možda ne želite da kupite namenski ‘komplet za čišćenje ekrana’. Ovi setovi obično sadrže krpu od mikrovlakana i malu bočicu rastvora koji se uglavnom sastoji od vode. Isplativije je kupiti standardnu krpu od mikrovlakana i koristiti je bez ikakvog sredstva za čišćenje, tek toliko da jednostavno obrišete prašinu. Možete koristiti malu količinu destilovane vode kao nežni domaći sprej za čišćenje ili namenske maramice za čišćenje ekrana.

2. Pripazite kakvu krpu za čišćenje koristite

Svaki stručnjak će savetovati da kupite kvalitetne, neabrazivne krpe za čišćenja većine površina u domaćinstvu, a to se odnosi i na TV ekran. Ako koristite abrazivne krpe, papirnati ubrus ili čak navlake umesto mekšeg materijala, rizikujete oštećenja.

– Čak i najnežniji abrazivni materijali mogu uzrokovati nepopravljive ogrebotine na TV ekranu. Mogu takođe doprineti uklanjanju premaza protiv odsjaja ekrana – savetovala je Ebert i preporučila korišćenje krpa od mikrovlakana.

3. Proverite jeste li osušili ekran

– Iako bi uvek trebalo da nastoji da izbegavate vlagu na televizijskom ekranu, ako ste ga čistili destilovanom vodom i vlažnom krpom, svakako ga treba osušiti nakon toga i ukloniti ostatke vlage – savetuje Ebert.

4. Izbegavajte čvrst pritisak

Brisanje televizora nije isto što i čišćenje obične površine ili čišćenje prozora te čak i mali pritisak može nepovratno oštetiti ekran. Imajte na umu da TV nije isto što i telefon sa zaslonom ili prozorsko staklo, pa budite nežni.

5. Ne zaboravite na priključke

– Ako ne čistite zadnju stranu aparata i priključke, dodatno oštećujete uređaj. Ako se u priključcima gomila prašina, to može voditi do kvarenja uređaja – ističe Ebert.

Šta uraditi ako koristite pogrešne proizvode za čišćenje

Ako ste koristili pogrešne proizvode i oštetili ekran, više ne možete popraviti nastalu štetu i preostaje vam da kupite novi uređaj. Ali ako ste greškom na ekran naneli pogrešni rastvor i niste ga još obrisali, možete primeniti neke od metoda koje će sprečiti oštećenje. Uzmite suvu krpu od mikrovlakana i nežno utapkajte rastvor, sušeći ekran bez trljanja. Nakon što ste upili većinu rastvora, uzmite drugu krpu od mikrovlakana nakvašenu destilovanom vodom kako biste očistili ostatke pre nego temeljno osušite ekran.

Televizor možete oštetiti ako ga nepravilno čistite tećnim sredstvima za čišćenje. Ako ipak želite da koristite tečno sredstvo za čišćenje za brisanje TV ekrana, malo ga poprskajte na krpu, a ne direktno na ekran. Nemojte koristiti tečna sredstva za čišćenje koja sadrže alkohol, amonijak ili aceton jer to može oštetiti zaštitne premaze. Za čišćenje TV ekrana možete koristiti i sredstvo za čišćenje naočara, ali samo pod uslovom da sredstvo poprskate na krpu, a ne direktno na ekran. Upotrebite mekanu krpu od mikrovlakana lagano navlaženu sredstvom za čišćenje i nežno obrišite ekran uz lagani ili nikakav pritisak kako biste sprečili eventualna oštećenja televizora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.