U trendu

Kako osvežiti stari i oštećeni parket: Tri genijalna trika koja daju odmah efekat

Oštećen parket vas više nikada neće nervirati

U današnje vreme skoro da ne postoji domaćinstvo koje u barem jednoj prostoriji kao podnu podlogu nema parket. Ljudi ga uglavnom biraju jer je veoma kvalitetan, dugo traje, a najbolje od svega je to što može nekoliko puta da se obrađuje u toku svog upotrebnog veka.

Međutim, baš kao i većina podnih podloga, i parket je sklon grebanju i oštećenjima. Hoblovanje i ponovno lakiranje, prerađivanje postojećeg parketa je mukotrpan i prilično skup posao, pa je dobro znati da postoje trikovi pomoću koji ćete uspeti da ogrebotine učinite manje vidljivima, piše Telegraf.

1. Orah

Običan orah je jednostavno, a istovremeno i efikasno rešenje za postojeće ogrebotine na drvenom nameštaju i podu. Da biste postupak sproveli u delo, izvadite orah iz ljuske, prepolovite ga i jednom polovinom trljajte dijagonalno po ogrebotini.

Zatim protrljajte ogrebotinu prstom kako biste ugrejali površinu, pa sačekajte nekoliko minuta da drvo upije ulja iz oraha.

Na samom kraju ispolirajte površinu mekom krpom i ogrebotina više neće biti vidljiva.

2. Mešavina maslinovog ulja i sirćeta

Ova mešavina se lako priprema u kućnim uslovima. Biće potrebno 1/4 šolje alkoholnog sirćeta i 3/4 šolje maslinovog ulja. Pripremljenim rastvorom treba prebrisati deo sa ogrebotinama, sačekati da se osuši, pa sve prebrisati čistom, suvom krpom.

3. Šmirgla i lak za laminat

Dublje ogrebotine zahtevaju više posla od onih površinskih. Kružnim pokretima šmirglajte mesto na kom je ogrebotina i stanite onda kad skinete skinete lak i izravnate ogrebotinu. Kada koristite lak, potrebno je naneti ga samo na ogrebotinu, ne dopuštajući mu da dođe u kontakt sa ostatkom parketa.

Kada se osuši, pod će izgledati kao nov.

Dodatni saveti

Lak kojim je premazan parket vremenom gubi svoj sjaj i funkciju da štiti parket. Stoga ga treba zaštiti što je više moguće. Ono što najviše šteti laku je previše vode.

Zato, preporučuju parketari, parket treba tretirati po uputstvu sredstava za tu namenu. Krpa kojom brišete parket treba da bude dobro oceđena i tek onda ga možete prebrisati.

Takođe, savetuju parketari, treba izbegavati džogere koji sakupljaju mnogo vode.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.