U trendu

Kako postići da vaše hortenzije imaju ogromne cvetove

Hortenzije su odličan izbor za vašu baštu, dodajući strukturu i prelepu paletu boja sa svojim velikim cvetnim glavama i veličanstvenim lišćem.

Uz pravilno orezivanje, hortenzije će cvetati iz godine u godinu. Međutim, takođe je važno znati kako pravilno održavati hortenzije da bi što duže trajale.

Postoji mnogo vrsta hortenzija, a svaka vrsta ima svoje zahteve za orezivanje, tako da pre nego što uzmete makaze, moraćete da identifikujete vrstu hortenzije koju imate.

Najlakši način da identifikujete hortenzije je po vrsti cveta, pa ako niste sigurni koji od njih imate kod kuće, ostavite da raste jednu sezonu pre rezidbe.

Nakon što je identifikovala svoje hortenzije kao Anabel, inače poznatu kao hortenzija arborescens, Žaki Mandi otišla je na Fejsbuk stranicu Hortenzije u Velikoj Britaniji i pitala da li treba sada da se orezuje grm.

Objavljujući sliku uspavane hortenzije, rekla je: „Može li neko da mi kaže da li sada mogu da orezujem ovu Anabelu?“

Većina komentara je bila potvrdna, piše britanski Express.

Helen Sergeant je odgovorila: „Možete da skrate sve do nekoliko listova ili pupoljaka i vaša hortenzija će i dalje cvetati ove godine.“

Andrea Lukas prokomentarisao je: „Pre otprilike dve nedelje sam podrezao svoju hortenziju malo iznad nivoa zemlje i pokrio koren korena kompostom.“

„Uvek sam to radio u martu i bio sam nagrađen neverovatno bujnim cvetovima na mojoj hortenziji.“

Prema rečima stručnjaka za baštovanstvo u rasadniku Dutchi of Cornvall, hortenzije Annabelle treba orezati u „rano proleće pre nego što počnu da rastu“.

Upozorili su da će biljka, ako se „ne orezuje“ ili „ne iseče do kraja“, imati manje cvetova koji će biti „manji i viši“.

Kako ove hortenzije cvetaju na drvetu koje raste u tekućoj godini, orezuju se tako da se „cela biljka poseče do najnižeg para zdravih pupoljaka“.

To će značiti uklanjanje svih stabljika skoro do nivoa zemlje i stvaranje kratkog zdepastog okvira.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.