U trendu

Kako pravilno oprati i osušiti jorgane? Pratite ovih 5 koraka i biće kao novi

Posteljinu treba oprati barem jednom nedeljno  i to u vrućoj vodi kako bi se ubile sve bakterije koje mogu ugroziti zdravlje. Dušeke je potrebno očistiti svakih šest meseci, a to je verovatno ono što retko ko zaista i radi. A koliko često je potrebno prati jorgane?

– Baš poput posteljine i jastuka, i prekrivači sadrže alergene poput grinja, kao i znoj, mrtve ćelija kože, telesna ulja i ostatke kućnih ljubimaca. Redovno pranje prekrivača uklanja sve ove nakupljene stvari kao i neželjene mirise – kaže Gven Vajting, koosnivač kompanije The Laundress za Well&Good.

Pod redovnim pranjem, stručnjaci napominju da to znači da bi jorgane trebalo da perete svaka tri do četiri meseca ako ih koristimo celu godinu, a minimalno dva puta godišnje.

Kada je reč o različitim vrstama prekrivača, razlika se svodi na punjenje. Od perja i vune do svile i sintetike, ono što se nalazi u vašoj posteljini uticaće na njegovu težinu i osećaj. Ali, rutina pranja uglavnom ostaje prilično slična.

Uobičajene greške pri pranju jorgana:

1. Prekomerno punjenje mašine za pranje veša

– Prekomerno punjenje mašine za pranje veša može sprečiti da se jorgan potpuno natopi vodom i opere i ispere – kaže Anđela Bel. Zato, vodite računa o maksimalnom kapacitetu vaše mašine po težini i kod pranja ne ubacujte ništa osim jorgana – eventualno jednu do dve teniske loptice pokrivene starim čarapama kako bi sprečili grudvanje vlakana. Ovaj trik takođe vredi i za jastuke punjene perjem te i za sušenje, a ne samo pranje.

2. Pogrešna temperatura pranja i program

Stavite jorgan u mašinu za pranje veša. Pročitajte na etiketi s kojom je tkaninom ispunjen vaš jorgan. Po pravilu jorgani od pamuka ili mikrovlakana možete oprati na 60 stepeni, osim ako na etiketi ne stoji nešto drugo, čega se naravno onda pridržavate.

Noviji tipovi mašina imaju programe namenjene pranju jorgana, ali ukoliko ga vaša nema, uvek odaberite nežniji ciklus i manju brzinu centrifuge od oko 400 do 800 obrtaja.

3. Dodavanje previše deterdženta

– Oduprite se nagonu da udvostručite deterdžent za pranje rublja – kaže Bel. Iako biste mogli doći u iskušenje da dodate više deterdženta za pranje tako velike stvari, normalna doza deterdženta sasvim je dovoljna da se očisti, a što je još važnije – da se on dobro ispere.

4. Nedovoljno sušenje

Ako se vaš jorgan nakon pranja potpuno ne osuši, može poprimiti pljesniv miris, kaže Džordžija Dikson, takođe stručnjak za čišćenje iz Grove Collaborative.

Obavezno potpuno osušite prekrivač koristeći najvišu temperaturu koja se preporučuje za vrstu tkanine (ovo bi trebalo da pronađete na deklaraciji s uputstvima za održavanje jorgana).

– Kod sušenja u sušilici na polovini ciklusa izvadite prekrivač iz mašine i dobro ga protresite kako biste preraspodelili perje – savjetuje Bojd.

Ako imate pristup vazdušnoj sušilici, ovo je još jedna izvrsna opcija da se potpuno osuši. Ali, ako ste u mogućnosti, pustite da se jorgan u potpunosti ili barem delimično osuši na suncu.

Sušenjem jorgana ili jastuka na suncu rešićete se bakterija i grinja, a zimi možete lagano preći peglom radi dodatne dezinfekcije.

5. Ako perete na ruke, odvojite dovoljno vremena

– Napunite kadu hladnom vodom (toplom za pamuk ili trajnu sintetiku), a zatim dodajte svoju posteljinu i odgovarajući deterdžent – kaže Vajting.

Rukama mešajte vodu da biste stvorili sapunasti rastvor. Ostavite da se namače do 30 minuta, a zatim uklonite prekrivač, ispraznite vodu, napunite čistom, hladnom vodom i vratite jorgan natrag da uklonite suvišnu penu. Ocedite, pritisnite jorgan uz bok kade da biste uklonili višak vode, a zatim okačite ili položite da se osuši. Budite sigurni da je potpuno suv pre nego što ga stavite na krevetu, jer u suprotnom rizikujete rast plesni iznutra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar